”Herr Ibrahimovic har en unik potential”

FOTBOLL

Läs chatten med Sportmagasinets Erik Niva

Erik Niva säger: OK. Regnet smattrar redan ? så det är ju lika bra att frågorna också börjar.

LFC-Eric säger: Tja. Jag undrar hur det är att träffa och intervjua storstjärnor? Jag själv är chefredaktör och skribent för Falkenbergs FF:s sida på SvenskaFans och intervjuar deras spelare. Men hur känns det att t.ex. intervjua Zlatan, Gerrard eller Xabi Alonso? Är det aldrig nervöst? Hur blir man en proffsig sportjournalist? Tackar för tips! //Eric

Erik Niva säger: Det är väl som med allt ? ju fler gånger man gör det, desto mindre känns det. Första gången jag skulle göra en längre intervju med Svennis kommer jag ihåg att jag var skärrad på vägen dit, men nu var det längesen sist. Det enda generella tips som fungerar tycker jag är att se till att vara välförberedd.

AIK-David säger: Vem är världens just nu bästa fotbollspelare? Ha de gott!

Erik Niva säger: De senaste två månaderna har det varit Didier Drogba. Fotbollen är så mycket färskvara att det är det bästa svaret jag kan ge.

Krichan säger: Hej Erik, vem tror du blir svenska mästare, AIK eller Elfsborg?

Hälsningar Krichan

Erik Niva säger: Har sagt Elfsborg i några månader nu, så jag får lov att hålla fast vid det ? även om insatsen på SöS igår var den sämsta jag sett från dem hittills i år.

Uddevallaren säger: Tjenare Erik! Anser du att förbundskaptenerna gör rätt när de tar det så lugnt med övertalningen av Zlatan? Själv tycker jag det är tjänstefel att inte anstränga sig hårdare för att få med Sveriges just nu näst (Kim 1:a!) bästa fotbollsspelare i truppen. Tack för dina djuplodande reportage och krönikor i S varje månad.

Erik Niva säger: Givetvis en svår fråga, men jag tillhör dom som tycker att Lars Lagerbäck brukar få sina avvägningar rätt. I det här fallet tycker jag balansgången bottnar i två aspekter; dels finns det absolut ett värde i att Zlatan ska känna sig önskad och efterlängtad ? men samtidigt tror jag inte att det finns något lika orubbligt i världen som en bestämd Ibrahimovic. Gränsen mellan psykologiskt smicker och poänglöst tjat är tunn.

LFC-Eric säger: Hur kommer du i kontakt med storstjärnor. Hur får ni på Sportmagasinet t.ex. tag i Gerrard?

Erik Niva säger: Just Gerrard var det ärligt talat en viss skosponsor som fixade. Annars är våra vägar desamma som alla andras ? går det inte att få tag i spelarna direkt så gäller pressavdelningar och/eller agenter.

Mr.Milan säger: Tja Erik. Hur är det med ditt hockeyintresse? Vilket lag håller du på i Elitserien t.ex? Dessutom; var inte du med i "farmen" för ett par år sedan?

Erik Niva säger: OK, second things first. "Farmen" var jag med i ? med lånad identitet. För att göra en kort historia kort så finns förklaringen till det på länken http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/utskrift/0,3258,94998,00.html.

I hockey så håller jag i djupet på Björklöven, men jag har inte varit ärligt engagerad sedan uppflyttningen 2000.

Effenberg själv säger: Hej, och tack först och främst för de absolut mest läsvärda och insiktsfulla fotbollsalstren som produceras i Sverige. Undrar om du har ett bra svar på denna gåta: Newcastle borde ha alla förutsättningar att lyckas, tycks ha sinnessjukt mycket cash trots klena framgångar och är i toppen av värvningsligan varje sommar - hur lyckas de vara så dåliga? Jag vet att Souness ju var/är en formidabel anti-Midas, men det kan inte bara vara det.

Erik Niva säger: Tack för det, Effie ? och tack för en oerhört svår fråga. Det enda som jag ser som gemensam nämnare för allt som gått fel för The Toon är dåliga tränarutnämningar. Keegan var inspirerad, men satt för länge. Sedan har egentligen allt mellan Dalglish, Souness och Roeder gått fel.

Frågande säger: Hej! Jag undrar hur denna hypen över Zlatan kommit till. De senaste 4 åren har Zlatan varit bra kanske max 2 matcher i landslaget. Oftast står han helt stilla o gestikulerar med sina armar. Kan du kanske förklara vad det är som är så stort och fantastiskt över honom? Peace

Erik Niva säger: Vad som är så stort och fantastiskt med honom? Hans potential. Snacket om hans storhet må vara överdrivet ? men snacket om hans talang är det inte. Sverige har inte sett en så stor fotbollsbegåvning så länge jag följt sporten. Det är därför också som frustrationen blir så stor när han inte uppfyller potentialen.

greykarn säger: Erik Niva, vad tycker du om Sportbladets baksidor? "Zlatans babylycka", "Ljungbergs nya kärlek" etc, dvs. nöjesreportage. Du står ju ändå för den seriösare journalistiken på Aftonbladets sportredaktion.

Erik Niva säger: Jag tycker att det måste finnas en balans. Personligen vill jag inte skriva nöjesnyheter, men jag har förståelse för att folk läser det ? och att tidningen därför producerar det. Så fungerar en kommersiell tidning i ett kapitalistiskt samhälle.

Jakob säger: Hej Erik! Tack för många grymma krönikor. På en fest hösten 2002 bråkade jag och en kompis om vem av Zlatan och Kim som skulle lyckas bäst i Europa. Som det stora Källström-fan jag är satsade jag mina slantar på Kim. Under Zlatans första år i Juventus föreföll min gissning givetvis som ett stort skämt och jag var nära att ge upp, men med upptakten på den här säsongen i ryggen, tycker du att jag ska betala min kompis eller finns chansen att jag får rätt ändå? Med andra ord, hur stor kan Kim Källström bli?

Erik Niva säger: Kim har väldigt få gränser ? men de är ändå tydligare än Zlatans. Herr Ibrahimovic har en unik potential, men just nu är Kim betydligt närmare sin maxprestation än vad Z är.

Alex säger: Vem i världen är roligast att intervjua? (Inte Henrik Larsson förstår jag...)

Erik Niva säger: Åh jävlar... Jag kan ju bara prata om de jag intervjuat hittills, och om jag bortser från punk- och hardcoremusiker så är det nog... Erik Edman.

zlatan säger: om du fick välja mellan ronaldo när han va i stor form elle henry när han e som bäst vem skulle du ta

Erik Niva säger: Hugget som. Båda har varit världens bästa spelare i sina bästa stunder. Henry á 2003 var nog mer komplett än Ronaldo ? men trots det har jag nog aldrig sett en så ostoppbar forward som Ronaldo var där 1996-97.

Fotbollskunnig säger: En annan sak jag undrar över är varför i stort sett alla journalister ska se allt i svart eller vitt? Är det det enda sättet att engagera läsare eller? Många gånger så hyllar man ena laget för en sak som man nästa gång sågar dem, eller något annat lag, för.

Erik Niva säger: Poängen är absolut tagen. Vi är ofta för kassa för att se mellanvägar i en värld som mer än något annat är grådaskig. Förklaringen till den bristen är dock enkel, och du är inne på den själv. Klara, tydliga, kraftiga vinklingar och rubriker tilltalar och engagerar fler läsare. Konsten är att ta till dem i rätt lägen.

calle säger: Har du haft tretton rätt på strycktipset någon gång?

Erik Niva säger: Nej. Slutade spela för typ tio år sedan när jag insåg att det var en form där stor fotbollskunskap snarast var en nackdel ? och i sann Rickardsson-anda är jag givetvis inte det minsta bitter över den saken.

Oskar säger: tjena erik! vilka tror du vinner premier league i år? påverkar cechs skada utgången för chelsea?

Erik Niva säger: Förresten ? hade nog 13 rätt på något sånt här reducerat system, men fick fan inga pengar för det.

Erik Niva säger: Tror fortfarande att Chelsea vinner, även om Man United har börjat mycket bättre och Arsenal lite bättre än jag trodde.

? säger: Johan Elmander är kung i toulouse och har så smått börjat visa framfötterna i i landslaget, min fråga är hur länge det dröjer innan han kommer spela i en större klubb i europa?

Erik Niva säger: Jag tror att den här skadan han bär på nu gör att en januariflytt kommer för snabbt. Efter säsongen, eller vid nästa vinterfönster också. Mycket handlar också om när han själv känner sig redo, han kunde ju ha valt en betydligt större klubb redan vid Toulouse-flytten.

canary säger: Hej! Hört rykten om att Gerrard kan vara på väg bort från liverpool. I Man U borde han passa in bra spelmässigt, men det är väl en omöjligt övergång med tanke på rivaliteten mellan klubbarna. Eller vad tror du?

Erik Niva säger: Stevie G fick en gång en fråga om huruvida han tyckte att Man U var en större klubb än Liverpool ? och blev uppriktigt förbannad. "18 ligatitlar och fem europacupbucklor ? nästa fråga". Han har en uppriktigt motvilja mot Man United och kommer inte att flytta dit.

ritzi säger: Varför lyckas inget nordiskt lag i CL?

Erik Niva säger: Kort, tråkigt och sant svar ? de har för lite pengar.

? säger: Du ser inte ut som nån ftobolls spelare, vad är dina meriter?

Erik Niva säger: Haha. Jag ser ut som en jävla toppatlet! Nej, jag är en "one club-man" som spelade med Malmbergets AIF fram tills jag var 16,17 år. Då införde de schemalagd löpträning och fick nog. Alldeles för tidigt att inse att man aldrig skulle bli proffs ? men bra på så sätt att jag fick tid på mig att koncentrera mig på saker jag faktiskt hade talang och fallenhet för.

Moderator säger: Då tar vi tre frågor till!

Tug Wilson säger: Läser du Offside? Vad tycker du om den i sådana fall?

Erik Niva säger: Ja, jag läser Offside och tycker att det är ett jättebra magasin som gjort mycket för svensk sportjournalistik. Är dock lite allergisk mot att en viss del av det så kallade kulturetablissemanget hyllar magasinet så okritiskt, och utgår ifrån att allt som står i Offside är bra och allt som står i annan svensk sportpress är dåligt ? men det är ju knappast deras fel.

Robinn säger: Vad tycker du om filmningar?

Erik Niva säger: Jag blir provocerad av det ? men tycker inte att Spurs ska lämna tillbaka de tre poäng vi tog mot Pompey tack vare att Didi Zokora elefantfilmade. Äh, det är ett regelbrott som sticker lite mer i ögonen än andra, men det är inget brott mot de mänskliga rättigheterna som gör Cristiano Ronaldo illegitim ? vilket vissa verkar tycka.

Effenberg själv säger: Hej Erik! Vi förvandlar dig till Sepp Blatter för 30 minuter och ger dig fria händer att ändra på en befintlig fotbollsregel eller införa en ny (eller låta bli, för all del). Vad gör du?

Erik Niva säger: Sätter ett stopp för en klubbs totala löneutrymme. Som jag ser det är det det enklaste och mest effektiva sättet att göra europeisk klubbfotboll lite jämnare och mer oförutsägbar ? och det är i sin tur den absolut viktigaste fråga som fotbollssporten just nu står inför. Punkt och amen.

Moderator säger: Tack Erik Niva och alla ni som deltagit med frågor i chatten. På återseende!

Erik Niva säger: Elvis. Lämnat. Byggnad. Allt det där.

Sportbladet.se ([email protected])