”Jag är nog en liten pajas”

FOTBOLL

Doldisen Nicklas Carlsson har tagit klivet in i rampljuset: "Vi har ett jäkla slagläge" nu

När allsvenskan ska avgöras är artisterna såklart i blickfånget.

Anders Svensson, Henrik Larsson.

Och så Nicklas Carlsson, 26. Den ofrivillige stjärnan.

-Jag har inget behov av att vara i rampljuset, säger han.

Foto: AIK:S NYE STJÄRNA Nicklas Carlsson är en av AIK:s viktigaste spelare i jakten på det allsvenska guldet.

Nicklas Carlssons fotbolls-

karriär är byggd på karaktär som för så många fotbollsarbetare i allsvenskan. Således borde Nicklas Carlsson drunkna i massan, men i stället är det han som sticker ut.

Henrik Larsson och Anders Svensson i all ära. Mittbacken med det stora hjärtat får de stora rubrikerna nu när allsvenskan ska avgöras.

Skulle den svenska fotbollspubliken tvingas svara på varför det är så så skulle majoriteten säga att det beror på punktmarkeringen av bland andra Svensson.

Men däri ligger bara en del av svaret. Resten går att finna i det som hände 9 juni förra året.

Nicklas Carlsson gjorde sitt första mål för AIK, i superettan mot Åtvidaberg och exploderade i så ren och äkta glädje att han inte visste hur han skulle hantera situationen. Till slut ramlade han bara omkull. Sådan är Nicklas Carlsson. Äkta.

-Jag vet inte. Jag säger väl lite rakt ut vad jag tycker. Men ändå försöker jag vakta tungan så gott det går, ler han.

"Det var skitläskigt"

Mediasverige älskar en spelare som inte bara säger en match i taget och publiken gör det också.

Nu säger Carlsson också "en match i taget," han är trots allt en allsvensk spelare som fått mediaträning, men han blandar upp det vita surret med helt andra uttalanden.

-Jag är nog en liten pajas, eller en pajas, jag har lite svårt att sitta still i omklädningsrummet. Jag är väl lite livlig av mig.

Carlsson rör sig numera vant i mediabruset och på den stora svenska fotbollsscenen. Så har det inte alltid varit.

-Jag höll på att skita på mig när jag kom upp som 18-åring i BP:s A-lag och skulle spela inför 500 personer. Jag tyckte att det var skitläskigt alltså. Det var något som jag hade problem med i början av min karriär. Det störde min prestation på planen, säger han.

Att Carlsson skulle nå så långt som han har gjort var långt ifrån någon självklarhet.

Varit proffs i Danmark

När han kom tillbaka till Stockholm och BP som tolvåring efter fem år i Hälsingland och Delsbo IF fick han slita hårt för att ta en plats i laget. Men så var det där med karaktär och hjärta. Carlsson kämpade sig upp i förstalaget och till slut till ett A-lagskontrakt. Då kom lyftet.

-Helt plötsligt så lossnade det. Jag blev snabb också bara över en natt från att ha varit lite trög. Det bara hände. Det är ingen som fattar varför. Det bara blev så. Det är märkligt.

Det lyftet tog honom till danska Århus och livet som proffs 2002. Det var en rejäl omställning. Av flera anledningar

-Vi hade en dansk tränare, Paul Hansen. Han fick ju kicken rätt tidigt, efter ett halvår. Det var väldigt annorlunda. Han var en liten... han gillade, eh, jag vete fan om han var så jävla kunnig egentligen. Han gillade mest att synas i media.

Lyftet kom med Sören Åkeby, "en kanonkille och en bra tränare." Ändå var det självklart att lämna Århus när AIK dök upp som ett alternativ, men inte alla jublade.

-Det var rätt många som skakade på huvudet och undrade vad jag höll på med där. De var skeptiska att jag skulle gå tillbaka till superettan igen. Det kändes rätt. Det var på mitt önskemål kan man nästan säga. Det var min klubb.

"Slagläge nu"

Carlsson växte upp med AIK. Pappa Lars spelade i klubben. Han var dock aldrig i närheten av den stjärnstatus som Nicklas Carlsson nu upplever, men mittbacken söker inte rampljuset. Tvärtom, säger han.

-Det är väl mer att jag inte vill att det ska bli... alltså, vi är ett lag. Vi är ju 25 stycken. Vi ska göra det här som ett lag. Jag har inget behov av att bli en stjärna. Jag ser hellre att vi tar tre poäng än att jag hamnar i rampljuset om jag ska vara ärlig

Nu är SM-guldet inom räckhåll igen. Det sedan Hammarby besegrat Elfsborg. Dramat på Söderstadion följde Carlsson via text-tv.

-När jag kom hem hade kattjäveln bitit av antennsladden till radion så det blev text-tv. Det var ett bra resultat för oss. Vi har ett jäkla slagläge nu. Nu ska vi slå Göteborg, det blir säkert tufft, men vi är svåra att möta på Råsunda. Det ska vi visa nu.

Daniel Sjöberg

ARTIKELN HANDLAR OM