”Ge Freddie inflytande”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-25

Blomqvists tips till Ljungbergs coach

Delat ledarskap? Det är en ledartalang som Alan Curbishley får till sitt West Ham. ”Han borde lyssna på Fredrik”, säger Jesper Blomqvist.

Från Arsene Wengers vackra fotboll till Alan Curbishleys primalfotboll. Det kan bli en kulturchock för Fredrik Ljungberg.

– Ja, absolut, säger Jesper Blomqvist.

Följ ämnen

Med Fredrik Ljungberg som en av de viktigaste byggstenarna lyckades Arsene Wenger göra Arsenal till ett lag att beundra. ”Boring Arsenal” är numera bara ett minne. Nu börjar Ljungberg om i ett nytt lag och med en ny tränare. En helt annan sorts tränare.

”En omställning”

– Fredrik måste vara förberedd på en rejäl omställning. I nio år har han varit i Arsenal där allting fungerade perfekt. Nu kommer han till en klubb där man inte alls har hunnit med organisatoriskt, säger Jesper Blomqvist.

Det förra Englandsproffset vet också vad Ljungberg har att vänta från tränarhåll. Säsongen 2002–2004 var han i Charlton och hade Alan Curbishley som tränare. Curbishley är nu i West Ham.

”Bra jobb i Charlton”

– Han har fått väldigt mycket lovord, och visst gjorde han det bra när han tog upp Charlton från andraligan. Men han lyckades aldrig heller ta laget längre än till mitten i England, säger Blomqvist.

Hur var han som tränare?

– Då var han begränsad. Han vill spela typiskt engelskt så även om West Ham har värvat bra, och det har de gjort, så kommer de givetvis inte att vara i närheten av det spel som Ljungberg är van vid från Arsenal.

Bör få stor roll

En annan svensk som haft Curbishley som tränare i Charlton, Mathias Svensson, är mer positiv än Blomqvist.

– Han är hårt taktiskt styrd, och när det kommer nya spelare så lägger han ner flera veckor på att köra in

dem i sitt system, de ska veta precis hur de ska röra sig, hela tiden, säger Elfsborgsanfallaren.

Blomqvist hoppas att Curbishley låter taktiskt skicklige Fredrik Ljungberg få en stor roll i laget. Och inte bara på planen.

– Det vore bra om han lyssnade på Fredrik och gav honom inflytande, säger Blomqvist.

Följ ämnen i artikeln