Allt avgörs i helvetet

FOTBOLL

Sportbladets Erik Niva: ”Det brukar vara överdrivet men här är publiken verkligen en faktor”

Foto: Helvete med läktare Inför en fanatisk hemmapublik på Stade Vélodromeska ska Liverpool i kväll säkra avancemang i CL – på Marseilles bekostnad.

I kväll går Rafael Benitez en ödesmatch borta mot Marseille.

Blir det inte seger är Liverpool ute ur Champions league och Benitez sitter löst som manager.

Det blir inte bättre av att allting avgörs i Helvetet.

Liverpool har spelat två CL-finaler de tre senaste åren, men nu är storklubben illa ute. Seger krävs i kväll för att laget ska ta sig vidare till åttondelsfinal.

En av nycklarna för Liverpool ikväll blir att hantera det mäktiga publiktrycket. Motståndet är inte bara 11 Marseille-spelare utan också 60 000 fanatiska fans.

– Det brukar vara överdrivet, men här är publiken verkligen en faktor. Det är oerhört imponerande. Den bästa stämningen jag upplevt i Västeuropa. Publiken kommer att påverka matchen, frågan är åt vilket håll, säger Sportbladets Erik Niva, som var på plats på Stade Vélodrome och såg det sydfranska derbyt mellan Marseille och Toulouse.

”Tror vi kan klara det”

Han vittnar om att Liverpool-spelarna kommer att gå in i en ljudvägg ikväll.

– Det är en njutning att se på fotboll i Marseille, samtidigt som det måste vara en mardröm att spela där, om man inte kan ta det på rätt sätt.

Liverpool-spelarna är medvetna om det som väntar:

– Arenan är en av dem där fansen verkligen kan stötta sitt lag, men vi är vana och jag tror att vi kan klara det, säger lagkaptenen Steven Gerrard.

Liverpools spanske manager Rafael Benitez har varit i blåsväder den här säsongen. Laget inledde Champions league uselt och chansen till avancemang såg länge minimal ut.

”Som en cupfinal”

Dessutom har Benitez bråkat med Liverpools amerikanska ägare Tom Hicks och George Gillett Jr. Benitez har gått ut och kritiserat amerikanerna för att de stramat åt transferbudgeten.

I lördags kom första förlusten för året i ligan, 1–3 mot Reading. Ett imponerande facit. Inte lika imponerande är Benitez coachning under matchen. Han plockade ut nyckelspelarna Fernando Torres, Steven Gerrard and Jamie Carragher.

– På tisdag är det som en cupfinal, inte som mot Reading, där man kan stå ut med att tappa tre poäng, sa Benitez inför kvällens match.

Ett uttalande som väckt ilska både hos ”Pools” fans och hos ägarna.

Kvällens match kan avgöra Benitez öde i Liverpool. Och räkna med att han kommer att få det hett om öronen i Helvetet.

ARTIKELN HANDLAR OM