Världens bäste i Sverige – men okänd i England...

FOTBOLL

LONDON. Två nya mål av Zlatan – han gör visst alltid två i taget numera – och vi suger i oss vi svenskar, vi slår oss för våra bröst och snackar om honom över frukosten i dag. Över lunchen också, förmodligen. 70 procent av oss tycker att han är världens bäste anfallare just nu, enligt en undersökning på sportbladet.se.

Undrar vad dom anser om det i Brasilien, Argentina, Italien och Spanien? Eller i England?

Det är som det är med såna där små omröstningar, nationalismen sätter sin prägel på det hela, och det är plötsligt så lätt att glömma en Ronaldinho, en Henry, en Messi, en Kaka, en Torres, en Ronaldo, en Rooney, en Drogba och kanske tjugofem andra offensiva begåvningar ute i den vida världen.

Men det är okej för mig, jag tar ut en Zlatan i nuvarande form i världslaget utan att blinka. Vad jag tycker är intressant – och anledningen till att jag nämner England i sammanhanget – är att han är så pass okänd på de brittiska öarna.

Jag blir lite svenskt sårad och förbannad

Zlatan är italiensk mästare med Inter och har gjort några ofattbara mål (bland annat det där dribblingsnumret i Ajax) som visats flera gånger i tv, han har varit med i diskussionen om europeiska Guldbollar, han har hyllats av många stora tränare i många länder...men hur stor är Zlatan Ibrahimovic hos den vanlige engelske fotbollssupportern på gatan?

– Ibr...vad då?

– Jaså, är han från Sverige?

– Vilken klubb spelar han i, sa du?

Jag får påfallande ofta såna svar när jag nämner namnet Ibrahimovic i fotbollsdiskussioner här i London.

Det är från supportrar som har full koll på såna som Kaka, Messi och Ronaldinho...men ”Ibrahimovic” är antingen för svårt att uttala, eller också är det så att Zlatan har en del kvar att göra innan ryktet om hans storhet också seglar över Engelska kanalen.

Man blir lite svenskt sårad och förbannad såna gånger och tycker att engelsmännen bara bryr sig om Premier League, att det är det tidiga Henrik Larsson-syndromet över det hela: spelar du inte i engelska ligan är du ingenting. Men folket här har ju som sagt ändå bra koll på stjärnorna i Barcelona, Milan och Real Madrid, så det är inte riktigt sant.

Nu gjorde Zlatan Inters båda mål i 2–0-mötet med PSV Eindhoven i går kväll, det var den långe skåningens första mål i Champions League på nästan två år, men det var framför allt hans nionde på totalt åtta matcher i höst och han är sån kung i Italien och Sverige nu att det finns inte.

Vore kul att se Zlatan i Premier League

Under en kväll där många av de största levererade storspel – Messi, Ronaldinho, Henry, Rooney, van Persie, Kanoute – hur stod sig Zlatans prestation i engelsk tv?

Jag såg Manchester United-Roma (1–0) och zappade därefter in mig på en kanal där de gamla storspelarna Trevor Francis och Andy Gray satt som experter och kommenterade resten av matcherna.

De hade uppenbarligen bättre koll än mannen på gatan (skam vore det annars) och kommenterade Zlatans insats:

– Ibrahimovic är som Inter i sin helhet. Han är fullständigt ostoppbar vissa dagar. Men han är också en humörspelare ... jag har förstått Mancinis problem med att ha honom och Adriano i samma lag. Det kan hända vad som helst. Jag litar inte riktigt på Ibrahimovic, sa gamle europacuphjälten Francis.

– Om inte du vill ha honom så tar jag honom i mitt lag. Direkt, sa Andy Gray.

Sen var de båda överens om att Zlatan verkligen skulle ha straff när han drogs ner i straffområdet – och att nickmålet till 2–0 var skicklighet, inte tur.

Det är naturligtvis inte så att 70 procent av den engelska befolkningen skulle rösta på Zlatan som världens bäste anfallare – inte ens 7 procent skulle göra det – men som svensk på den här ön får man väl glädja sig åt det lilla.

Det skulle vara kul att se honom i Premier League nån gång i framtiden, det skulle det verkligen.

ARTIKELN HANDLAR OM