– Ibra ger lika mycket som Marco van Basten

FOTBOLL

Van Ibra.

Gazzetta dello Sports nya namn på Zlatan.

Och Milan-legendaren Arrigo Sacchi säger:

– Ibra ger lika mycket som Marco gjorde.

En jämförelse som är större än vad många svenskar kanske förstår. Det är det när Gazzetta dello Sport i dag jämför Zlatan Ibrahimovic, 29, med Marco Van Basten, i dag 46 år.

Det har gjorts förut. Men i dag går Gazzettan steget längre.

Samma målsnitt

”Van Ibra” är namnet i rubriken på tidningens förstasida och under syns ett fotomontage där Zlatan kommer fram under en mask med Van Bastens ansikte.

– Vi tittade på statistiken som vi har och kunde bland annat se att Ibra har lika högt målsnitt nu som Van Basten hade i Milan, säger Milan-reportern Marco Pasotto till Sportbladet.

Zlatan har under säsongens 21 matcher hittills för Milan gjort 13 mål och åtta assist. Hans målsnitt är på 0,61 – samma som Van Bastens.

Gazzetta dello Sport konstaterar att holländaren spelade åtta säsonger för Milan och att Zlatan på kort tid fått lika högt målsnitt.

”Han ger lika mycket”

Något som får den tidigare Milan-tränaren och förbundskaptenen Arrigo Sacchi, trots sin dispyt med Zlatan tidigare i höstas, att berömma denne:

– Jag tycker egentligen inte att det är rätt att jämföra Ibra och Marco. Men jag måste erkänna att Ibra just nu inte bidrar med mindre till Milan, han ger lika mycket, säger Sacchi.

Han fortsätter:

– Svensken kom tillbaka från Barcelona med en enorm vilja efter revansch och det har resulterat i explosionsartade prestationer.

Stora ord från Sacchi – och orden, liksom Gazzettans text, debatteras redan på forum och bloggar i Italien bland de rödsvarta fansen. Van Basten är en legendar och räknas av många som den främsta utländske spelaren hittills i serie A. Att jämföra Zlatan och honom är därför inte okontroversiellt, trots ”Ibras” storhet.

”Betalar tillbaka”

När Zlatan hade måltorka i Juventus, en period säsongen 2005, satte tränare Fabio Capello honom framför en dvd med just Van Basten-mål och uppmanade: ”Se och lär”.

Nu, drygt fem år senare, kallar alltså Italiens största sporttidning Zlatan för ”Van Ibra” och det är ett stort erkännande.

Gazzetta dello Sport hyllar Zlatan inte minst för alla hans framspelningar och menar att det betyder att han ”använder huvudet” när han spelar ”samtidigt som han gjort flest mål i laget”.

Tidningen skriver vidare att svenskens mål gett Milan 12 poäng och hans assist ytterligare sex poäng och konstaterar:

”Det är som Galliani säger, att Ibra har en hög lön men att han betalar tillbaka den”.

ARTIKELN HANDLAR OM