Hade kunnat köpa våra fyra dyraste någonsin

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Så mycket tjänar FCK på succén i Champions League

FC Köpenhamn blev i kväll tredje nordiska lag någonsin att gå vidare från gruppspelet i Champions League.

En succé som redan inneburit inkomster på 215 miljoner kronor för den danska klubben.

För det hade Köpenhamnsklubben kunnat köpa allsvenskans fyra dyraste spelare genom alla tider.

Det har bara varit fantasisummor för de nordska lagen i flera år men nu får alltså FC Köpenhamn vara med och dela på den gigantiska kakan av prispengar i den internationella toppfotbollen. Något som ger FCK ett rejält försprång i den nordiska konkurrensen.

100 miljoner i prispengar

Klubben har bara under kvalet och gruppspelet spelat in 100 miljoner i garantisummor för deltagandet i gruppspelet och bonuspengar för inspelade poäng, skriver Dagens Nyheter. 30 miljoner tillkommer dessutom i publikintäkter och 30 nya miljoner för kvällens avancemang.

Totalt räknar FCK:s direktörer med 215 miljoner kronor i intäkter från Champions League så här långt. Ofattbara summor för de nordiska lagen och rena drömmen för de svenska.

Klubben har redan ett lag fyllt av svenskar och de allsvenska lagen har anledningen att känna oro för att fler kan försvinna. För prispengarna hade Köpenhamn kunnat köpa allsvenskans fyra dyraste spelare någonsin.

Zlatan dyrast

När Zlatan Ibrahimovic lämnade Malmö för Ajax 2001 kostade han drygt 80 miljoner kronor. Innan honom var Fredrik Ljungberg (Halmstad till Arsenal 1998) dyrast med omkring 40 miljoner kronor i övergångssumma.

Efter de båda superstjärnorna har flera spelare gått för runt 40 miljoner, bland dem bland annat Ola Toivonen, Emir Bajrami och Afonso Alvés. FCK skulle alltså, i teorin, ha råd med Zlatan, Ljungberg, Toivonen och Bajrami om de hade köpt dem direkt från de allsvenska klubbarna. Alltså inte sett till deras nuvarande prislappar i respektive proffsklubb.

Detta för pengar de nu tjänat bara på en höst.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.