Fotboll

”Dags att reda ut myterna”

FOTBOLL

Förre förbundskaptenen Lasse Lagerbäck om medierna, tiden i Nigeria och nya landslaget

Tillbaka på Råsunda Efter en kort period som förbundskapten i Nigeria vet Lars Lagerbäck inte hur framtiden ser ut.

När svenskarna skrek efter Lars ­Lagerbäcks avgång ropade brasilianarna efter att han skulle komma ner och hjälpa dem.

Att han skulle ses som en oönskad spelförstörare är ett av alla fel han vill ändra på i den här intervjun.

– Det är dags att reda ut myterna om mig, säger han.

800 munnar stängs när han äntrar scenen.

Det är december 2008, VM-guldtränaren Carlos Parreira är tyst, legendaren ­Zico lyssnar. Mannen därframme har en gimmick han alltid inleder med, men här i ett brasilianskt konferenscenter kanske den faller platt. Ja, han kör något annat.

– The first time I saw brazilian football was when I was ten. It was world cup in Sweden.

Åhörarna är intresserade. En timme och 45 minuter flyter på, sedan applåderar de. Gästen uppfyllde det han flögs ner för: han gav brasilianarna tips på hur nordiska idéer kan förbättra deras fotboll.

Men Lars Lagerbäck skippade sin parad­öppning.

– Jag har kallats mycket. Lögnare, tråkig, trist. Det är mycket myter som skrivs och sedan blir sanningar. Men jag utnyttjar bilden av mig. När jag föreläser börjar jag med ”det var konstigt att ni bjöd in mig som är så tråkig”. Det hade inte fungerat i Brasilien.

Efter en trevlig men trulig halvtimme vid Råsunda har Lagerbäck gett stora – för stora – svar. Han jobbar i dag och fram till årsskiftet med fotbollens utveckling. Vilken del av fotbollen? Sveriges. Vilken utveckling? Till det bättre.

Därför frågar jag rakt ut:

Varför gör du den här intervjun?

– Det är så mycket som blivit fel i media. Jag vill reda ut de detaljer som måste korrigeras.

Efter VM tog du semester två veckor. En tid senare sa generalsekreteraren Emmanuel Ikpeme otåligt ”de två veckorna som han begärde har gått nu”. Vad hände där?

– Källforskningen är inte alltid så bra i nigeriansk press. Inte hos dig och dina kollegor heller. Vad han sa vet jag inte, men jag hade hela tiden kontakt med nigerianska representanter.

Så du var tillbaka efter två veckor?

– Nej. Jag hade aldrig sagt att jag skulle vara tillbaka efter en eller två veckor. Det är en konstruktion från hans sida.

”Var lite överdrivet”

Lagerbäck ifrågasätter media och nigerianska förbundet. Inhemska tidningar målade upp bilden av att han höll sig undan efter VM, underförstått att han var rädd att möta reaktionerna efter att laget tagit en poäng och kommit sist i grupp B.

Svenskens version är en annan. Visst var han råbesviken på VM, men uppgifterna om att lagets målsättning var minst semifinal stämmer inte.

När han tog semester i juli låg ett fyraårskontrakt på bordet och idrottsministern sms:ade varma ord. När han kom tillbaka var fyra av de högsta i ledningen utbytta och de tidspreciserade villkoren borta. Då kändes det inte kul längre.

Det finns en klassisk bild från tredje mars i år. Du är nyanställd i Nigeria och står emellan två män i kufimössor som håller upp dina armar i en segergest. Vad tänkte du just då?

– Det kommer jag inte ihåg. Jag kan tänka att jag tyckte det var lite överdrivet.

Varför stod det ”Lars” på din tröja?

– Det frågade jag aldrig. De ville trycka dit något namn, gissningsvis var mitt efternamn för långt.

Förbättrade du Nigeria ­under din tid där?

– Svårt att säga. Vi kom in ett gäng med relativt kort tid. Få förberedelsedagar. Vad vi gjorde var att höja lägstanivån på laget. En viss stabilitet. Men jag hade bara sett Nigeria på video från de två föregående åren, så det är svårt att svara på.

Jag ser inte dig som en storfräsare. Hur mycket pengar hade du efter tio år med landslaget?

– Jag är fullt nöjd, kan jag säga.

Vad gör du med dem?

– Så mycket pengar har jag inte så att jag behöver bekymra mig om det (Lagerbäck taxerade 1,6 miljoner kronor för 2008, 2,4 miljoner för 2009. Hans hus i Ånge värderas till sex miljoner och de fem månaderna i Nigeria gav enligt obekräftade mediauppgifter tolv miljoner).

Har du någon lyxkonsumtion?

– Det har jag definitivt inte, och vad det gäller min ekonomi kommer jag inte svara på några frågor. Sett ur ­internationellt perspektiv har inte jag tjänat så stora pengar. Sista två kontrakten jag skrev har jag haft en bra lön, men första tiden hade jag inte alls en bra lön om du jämför med svensken totalt sett. Eller jo... det hade jag. Jag är nöjd. Jag äter mig mätt varje dag.

”Finns en bra attityd”

Råsundastolarna är regnvåta, så fotograferingen tar tid, men ­Lagerbäck poserar tålmodigt. ­Armen upp på ryggstödet? Okej. Ner igen? Ska bli.

Det var här han satt ner med Erik Hamrén inför första kvalmatchen i höstas ”för att utbyta erfarenheter”. De kontakterna kommer fortsätta. Och den förre förbundskaptenen uppskattar den nyes resultat, även om han ­inte ser idéerna som nya. Hamréns spelsystem ser han exempelvis som en kopia av Lars-Tommys från 2001.

– Jag tycker att de har spelat väldigt bra. Framför allt att det finns en väldigt bra ­attityd i laget.

Anders Svensson sa för en månad sedan att ”förut var det mer styrt och försiktigt. Jag tycker att det är mycket roligare att spela på det här sättet”. Hur ­låter det för dig?

– Jag vet inte vad Anders menade.

Jag pratade med honom om det. Han behövde en nystart och tyckte det var härligt att offensiven nu står i första rummet.

– Ja, jag kan inte värdera det. Jag har ingen aning om det är mer styrt i dag, men jag tycker inte att det var speciellt styrt tidigare, men det är möjligt att det var det.

”Har rullat in jobb”

Lagerbäck är svävande runt framtiden. Inte för att han har hemligheter, men för att han inte vet. Erbjudandena rullar in och han kan tänka sig stora, semistora, ­eller allsvenska klubbar.

Eller bara skita i allt.

– Jag är snart pensionär, så det skulle gå bra om jag tar ut pensionen lite för tidigt. Jag lämnar dörren helt öppen. Det har rullat in jobb hela tiden, så vi får se vad som händer.

På wikipedia står, och det är menat som fakta, att du kritiserades för att låta skönspelet stå åt sidan för resultaten. Vad har du för förhållande till uttrycket ”rolig fotboll”?

– Det är fel att prata om ”rolig fotboll”. Det som hamnar i böckerna är resultaten och där är det inte många som slår det vi gjorde under min tid. Det är vad man kommer minnas.

I dag känns fotbollen ”Barçafierad” och allt fler lag spelar 4–2–3–1. Det är inte som ni gjorde i landslaget. Hur modern är din ledarstil?

– Det där med siffror är ointressant. Man kan tala om 4–2–3–1, 4–3–3, 4–4–2 och ändå förändra det helt utifrån uppgiften.

Ja, men hur modern är din stil?

– Det finns flera sätt att spela på och jag ser att det viktigaste för en tränare är att anpassa sig, dels ­efter egna laget, dels efter motståndaren.

Det är inget svar. Hur modern är du?

– Supermodern.

Lagerbäck går ner på gräset, vid hörnflaggan. Nya poser, samma min. Han ombes promenera längs sidlinjen och ställer schyst upp på allt, tills fotografen ber honom le. Det vill han inte. Eller i alla fall inte utan att först få markera med ett svar drypande av självironi:

– Det kan jag inte göra. Ler jag på bild förstörs den största myten om mig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!