Gefle slog formsvagt Häcken

FOTBOLL

Gefle slog Häcken med 2–0 och bröt två negativa sviter.

Det var första vinsten på sex omgångar i allsvenskan, och lagets första seger i Göteborg sedan 2005.

Häcken är nu utan seger i åtta omgångar.

Foto: MÅLSKYTTAR Alexander Gerndt och Jonatan Berg.

Ett sjukdoms- och skadeförföljt Gefle hade på nytt tvingats bygga om i startelvan. Sebastian Senatore var ovan högerback, medan lagkaptenen Daniel Bernhardsson blev central mittfältare.

– Jag har nog aldrig startat en allsvensk match där förut, säger 32-årige Bernhardsson efter sin 144:e match i högsta serien.

– Men jag har ju spelat så länge i klubben att jag vet hur en innermittfältare ska spela. Det var lite ovant jämfört med en högerbacksplats. Man fick springa lite mer, med lite mer folk runtomkring sig. Jag kanske sprang lite i onödan i början, funderar Bernhardsson, som kom till Gefle år 2000.

Tränaren Urban Hammar öser beröm över sin trotjänare.

– Han är en urkraft som symboliserar mycket av det vi är bra på, säger Hammar.

Mikael Dahlberg hade fått en roll som lite släpande forward, bakom vasse Alexander Gerndt.

– Vi har haft svårt med vårt kontringsspel ett tag, haft lite för bråttom. Den länk som Dahlberg blev fick avgörande betydelse, tycker Urban Hammar.

Alexander Gerndt slog till i en kontring och gav Gefle ledningen med sitt sjunde allsvenska mål i år. Det var viktigt i en match mellan två lag med dystra formkurvor.

Häcken har nu spelat fyra hemmamatcher i rad utan att göra mål. Efteråt talade tränaren Peter Gerhardsson om att bollen studsade konstigt på den dåliga planen, och om oskärpa framför mål.

– Vi är inte tillräckligt kyliga. Man ser också att det ibland finns en frustration hos spelarna, säger Gerhardsson.

I nästa match, mot Halmstad på söndag, får Häcken klara sig utan Mattias Östberg och John Chibuike, som båda fick sin tredje varning mot Gefle.

Daniel Bernhardsson och hans lagkamrater kunde åka hem till Gästrikland med glada miner, efter den första allsvenska segern i Göteborg sedan 2005.

– Det är inget man sprungit och tänkt på. Men det känns skönt att bryta den trenden, säger Bernhardsson med ett leende.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Gefle IF