Frändén: Zlatan kommer att få som han vill – igen

FOTBOLL

BARCELONA. Zlatan Ibrahimovic går ännu en transferryktenas sommar till mötes. Den här gången är han inte ensam om att bestämma hur bilan ska falla.

Men kan Ibra hantera en konkurrenssituation i Barças stjärnspäckade anfall blir han kvar nästa säsong också.

Zlatan kommer att få som han vill.

Igen.

Trots en kylig vår kom transfersommaren tidigt till Barcelona i år.

Flyttfåglarna i Katalonien sjunger om Villa, Mata, Fábregas och Torres.

De sjunger inte om Zlatan Ibrahimovic.

Än. Kanske väntar de på att den långe svensken själv ska ta ton.

Förra året vid samma tidpunkt gick Zlatan Ibrahimovic och Mino Raiola en jämn match i att lämna dubbla budskap så fort ett tv-team höll sig i närheten.

Det slutade, som varje gång då den långe och hans ”tjocke agent” har en plan, med att Zlatan fick sitt drömkontrakt med sin drömklubb och halva kungariket i löfte.

Han har snuvats en aning på det sista under året, och Zlatan själv vet varför.

Han har till och med varnat oss flera gånger.

– Det tar ett år att komma in i ett nytt spelsystem, har varit Ibras mantra under den tunga våren.

Hans första säsong i Barcelona ses som en mindre fruktbar lärlingstid i Spanien.

Men vinner Barcelona ligan på söndag (och vid Gud, det gör de) så kommer ingen tänka på svensken som inte hunnit växa i Samuel Eto’os kläder än.

Mancini kan ropa – Zlatan kommer inte

Att Premier League-klubbar med ekonomiska muskler att lösa ut svensken dyker upp i ryktesfloran just nu är logiskt. Det finns, helt enkelt, inte så många andra tänkbara destinationer kvar för Zlatan.

Att Manchester City vill ha en Ibrahimovic i form känns rätt givet.

Att Zlatan, vars enda kvarvarande mål är en Champions League-titel, skulle gå till en klubb som inte är kvalificerat för turneringen nästa år känns bara dumt.

Roberto Mancini kan ropa på sin gamle adept allt han vill. Kan han inte erbjuda spel i ”den här jävla Champions” så kommer inte Zlatan att svara.

Ibra är Peps prestigeprojekt

När Barcelona flörtar med David Villa har det mindre med Zlatan Ibrahimovic att göra än man kan tro. Ända sedan klubben uppvaktade Valenciaanfallaren förra sommaren har parterna bytt heta ögonkast med varandra. Det började långt innan det stod klart att Zlatans anpassning i klubben gick trögt.

Barcelona värvade Ibrahimovic för ett hisnande summa.

De fick en spelare som öste in mål under hösten och som tappade karta och kompass under våren.

Men Zlatan är fortfarande Pep Guardiolas värvning, han är Barcelonatränarens prestigeprojekt. Och Pep kan se ett tvärsnitt av hans säsong för vad den är: helt okej.

En klubb av Barcelonas dignitet slutar inte att ta tempen på Europas toppforwards bara för att de man har fungerar okej. När Thierry Henry lämnar klubben (väskorna är packade och taxi till flygplatsen redan beställd) finns det plats för en anfallsstjärna till på lagfotot.

Med David Villa skulle Zlatan ha en direkt konkurrent om den centrala anfallspositionen. Det var några år sedan han var tvungen att slåss för sin plats.

Frågan är om Zlatan Ibrahimovic är beredd att anta utmaningen.

Vill han så får han.

ARTIKELN HANDLAR OM