Zlatan kan tacka Henry – det blir han som får gå

avJohanna Frändén

FOTBOLL

Frändén: Sagan om Zlatan och Barcelona är inte över

BARCELONA. Blev det inte mer än en kort och stormig relation med en eftersmak av bitterhet och svikna löften?

Är sagan om Zlatan Ibrahimovic och Barcelona redan dömd att vara över?

Nej då, så är det inte. Och det kan Zlatan tacka Thierry Henry för.

Thierry Henry.

Efter onsdagens uttåg ur Champions League pratade tonårstjejerna på tunnelbanan, kostymnissarna i Barcelonas affärskvarter och hemmafruarna på mataffären om en sak: ”Sälj den där Ibrahimovic och gör det nu”.

Det är en normal reaktion hos en ytterst bortskämd fotbollspublik som glömt hur ett fiasko smakar. Det nya löftet Zlatan får bära hundhuvudet trots att inte heller Leo Messi gjorde något väsen av sig mot Inter.

Villa förstavalet

Men snacket om att David Villa ska till Barcelona är inga nyheter. Klubben har hållit kontakten med Valencias målspottare sedan i somras, då han var förstavalet som anfallsvärvning, före Zlatan, men inte gick att lösa.

Det här betyder inte att Ibra ska bort.

Pep Guardiola har visat med all tydlighet man kan önska sig att Thierry Henry står först på listan över avsked och när fransmannen lämnar klubben i sommar behövs nya fötter i anfallet.

Guardiola har också ett rykte att skydda. Av de tre sommarvärvningarna Maxwell, Dimitro Tjigrinskij och Zlatan Ibrahimovic har bara svensken lämnat ett avtryck, låt vara att det var i höstas då hela hans målsuccé omgavs av ett skimmer av nyförälskelse.

Chansning

Men Ibra var Peps chansning när han reade ut Samuel Eto’o och vet man något om Barcelona är det att prestige och principer väger minst lika tungt som ekonomiska resultatkalkyler.

Men den största anledningen att sitta ner i båten är att ingen vet vem som kommer styra klubben nästa år. Joan Laportas mandatperiod är över och den 13 juni ska en ny ordförande väljas av medlemmarna.

Rosell kan ta över

Sandro Rosell är dagens hetaste namn och han har ännu inte luftat något valfläsk.

Den dagen Rosell säger att han ska sälja Ibrahimovic till Manchester City och leder opinionsmätningarna är det dags att fundera.

ARTIKELN HANDLAR OM