Mejla

Frida Fagerlund

Fagerlund: En dansk skalle och svenska fötter hjälpte Chelsea

FOTBOLL

LONDON. Det skilde inte mycket mer mellan Chelsea och Bayern München än en dansk skalle och svenska, räddande fötter på mållinjen.

Att ”The Blues” är andra engelska klubb att nå en Champions League-final säger en del om utvecklingen på damsidan – och nog kan det sluta med en kungsblå fest i Göteborg om några veckor.

Det är oklart vem som var mest uppe i varv i halvtid på Kingsmeadow.

Kanske Sarah Zadrazil som en stund tidigare dundrade in ett av säsongens mål alla kategorier. Eller tysken på läktaren – några meter ifrån mina stackars öron – som firade kvitteringsmålet med en sådan kraft att han tycktes övertygad om att avancemang redan var säkrat. Andra starka kandidater är Sam Kerr och Fran Kirby som inledde målskyttet i semifinalen genom ett världsklassanfall. Eller So-Yun Ji som på något märkligt sätt lyckades ta tillbaka ledningen då hennes egen frisparksretur smög in bakom målvakten Laura Benkarth.

Chelsea fick perfekt start

Chelsea styrde och ställde på sin hemmaplan och agerade betydligt mer harmoniskt i försvarslinjen med en svensk lagkapten tillbaka i startelvan. Från sin plats i mittlåset skymtade Magdalena Erikson landslagskamraterna Hanna Glas och Amanda Ilestedt på andra sidan och Jonna Andersson på bänken. Med en fronttrio bestående av Kerr, Kirby och Pernille Harder är man aldrig borträknade trots 1–2-underläge vid avspark. Chelsea visade snabbt att semifinalen var långt ifrån avgjord, inte minst genom den högklassiga omställningen som avslutades med att Kirby rullade in 1–0. En perfekt start på eftermiddagen som utvecklades precis så som det var tänkt.

Zadrazils galna distansskott togs aldrig med i beräkningarna. Från ingenstans var det utjämnat och segerklungan av euforiska Bayern-spelare vittnade om hur tungt de trodde att bortamålet skulle väga i slutändan. Jis fräckis några minuter innan paus – ett stillastående Bayern tittade storögt när bollen skruvades mot bortre hörnet i slowmotion – återuppväckte geisten hos Chelsea. Slaget om finalarenan Gamla Ullevi var fortfarande inte över.

Rått möte

Andra halvlek dröp av trevliga komponenter: Tuffa dueller, kvicka omställningar och avslut som ven strax över ribbor. Bayern har många spelskickliga och fysiska pjäser men de kungsblå plockade fram råheten när det behövdes (korta Kirby tryckte till motståndare med en imponerande styrka). Det låg en sorts outhärdlig spänning i luften som det bara gör när alla vet att nästa drag förmodligen avgör matchen.

Harder höll en lägre profil jämfört med sina offensiva partners men alla vet givetvis vilken otrolig spelare det är. Det kändes rättvist att ytterbacken Jess Carter – som stod för en gedigen insats både framåt och bakåt – gavs äran att slå frisparken från högerkanten. Flera Chelsea-spelare ryckte sig loss från sina markeringar med hjälp av Melanie Leupolz och Harder mötte bollen med pannan till 3–1. Kort senare bommade Kerr ett friläge men det gjorde inte särskilt mycket i slutändan eftersom Magda Eriksson gav understörd till målvaktsspelet när Bayern ursinnigt tryckte på. Som ett litet körsbär på Champions League-glassen rullade Kirby in 4–1 i öppet mål med sekunder kvar att spela.

Efter tre misslyckade semifinalförsök känns det naturligt att Chelsea nu ska packa väskorna och dra till Göteborg. De har visserligen fått hårdare konkurrens i den inhemska ligan men toppar just nu WSL-tabellen. Att ägaren Roman Abramovitj är seriös i sina uttalanden kring damfotboll syns i den individuella kvaliteten som truppen stoltserar med. Det var bara en tidsfråga innan en engelsk klubb slog sig in bland de allra främsta i Europa.

Nu återstår det att se om mötet med Barcelona på Gamla Ullevi blir lika dramatiskt – det räknar vi nästan med.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Av: 

Frida Fagerlund

Publisert:

LÄS VIDARE

Chelsea klart för CL-final – efter rysare

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Champions League fotboll (damer)

Chelsea FC

Fotboll