Silenzio stampa hos nervöst Degerfors

Av: Per Bohman

Publicerad:
Degerfors deppar efter förlusten mot Gif Sundsvall.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Degerfors deppar efter förlusten mot Gif Sundsvall.

Det är nervöst i Degerfors.

Nu råder silenzio stampa – ingen spelare får uttala sig i medierna inför avgörandet mot Ljungskile.

– Det är ett väldigt coolt uttryck, men det låter lite dramatiskt, säger presschefen Viktor Lundmark.

Det var Värmlands Folkblad som först rapporterade om Degerfors silenzio stampa. Den klassiskt italienska åtgärden när en klubb – av något skäl – avbryter all kontakt med medierna.

Degerfors har flera omgångar på raken haft chansen att säkra avancemang men efter två raka förluster riskerar den allsvenska platsen gå om intet.

”Det här är en stor match”

Det här låter som en panikåtgärd?

– Vi ville vara tydliga med att det inte skulle framstå som silenzio stampa, för vi ser det inte så. Men det vi har sagt är att spelarna inte ska göra intervjuer dagarna fram till match, säger Lundmark och fortsätter:

– Det här är en så stor match för oss. Vi har procentuellt väldigt goda chanser att lyckas med något stort. Kan vi öka de chanserna med bara några promille så vill vi ta den chansen. Spelarna har inte gjort intervjuer, men alla andra i föreningen har man kunnat prata med.

”Det är ingen protest”

Men en silenzio stampa för spelarna, alltså?

– Det är ett väldigt coolt uttryck, men det låter lite dramatiskt. Det här är ju ingen protest, som man normalt förknippar med en silenzio stampa, utan en omstrukturering av uppgifter. Så att spelarna kan få fokusera på fotbollen till hundra procent.

Det känns ofta som att den här typen av beslut blir en mycket större grej än vad några spelarintervjuer skulle riskerat att mynna ut i?

– Det blir kanske en stor grej utåt. Men vi befinner oss i en bubbla. Vi har varit medvetna om att det kan bli skriverier om det här. Sedan har ju det här inte kommit förrän dagen innan match, så vi har ändå klarat oss rätt bra.

”Vi har inget att vara rädda för”

Man får intrycket att det är rätt nervöst i Degerfors?

– Det är nervöst ja. I föreningen, samhället och i laget. Det är en stor match som väntar oss, men det är något väldigt positivt. Vi har ju en jättechans. Vi kan vinna matchen och då går vi upp i allsvenskan. Vi kan kryssa och ändå gå upp. Vi kan till och med förlora men ändå gå upp. Som sämst hamnar vi i ett kval för att gå upp till allsvenskan. Nervös kan man vara, men vi har inget att vara rädda för. Det här är en drömsituation.

Degerfors möter Ljungskile på bortaplan 15.00 på lördag.


TV: 60 minuter bara om Degerfors IF: Expertens galna vad om de missar att gå upp

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN