Christian Eriksen får defibrillator inopererad

KÖPENHAMN. Efter hjärtstoppet i lördags kommer nu nästa besked kring vården av Christian Eriksen.

29-åringen ska få en typ av hjärtstartare inopererad.

Läkarna på Rigshospitalet i Köpenhamn tycks ha kommit närmare orsaken till Christian Eriksens hjärtstopp och kollaps på planen när Danmark mötte Finland i lördags.

Nu meddelar det danska fotbollsförbundet, DBU, att Intermittfältaren ska få en defibrillator inopererad.

Hindrar dödsfall

– Efter att Christian har genomgått olika hjärtundersökningar har det beslutats att han måste få en hjärttestare inopererad, en så kallad ICD-enhet. Detta ges efter hjärtstopp utlöst av hjärtrytmstörningar, säger landslagsläkare Morten Boesen, som har varit i ständig dialog med både Christian Eriksen och vårdpersonalen på Rigshospitalet, i ett pressmeddelande från DBU.

En ICD-enhet, implantable cardiac defibrillator, är en sorts pacemaker som kontinuerligt övervakar hjärtrytmen.

ICD-enheten opereras in i förbyggande syfte för att upptäcka och behandla allvarliga rytmrubbningar i hjärtats kammare och minska risken för död hos de patienter som ännu inte haft någon allvarlig hjärtrytmrubbning.

DBU skriver också att Eriksen själv godkänt behandlingen att en IDT-enhet behöver opereras in. Både danska och internationella experter har rekommenderat metoden.

Det danska fotbollsförbundet vädjar också om att Christian Eriksen och hans familj ska få lugn och ro framöver.

Flera medicinska sajter beskriver att ICD-enheter opereras in på patienter som bedöms ha ”hög risk för allvarlig hjärtrytmrubbning”.

Svårt med kontaktsport

Tidigare landslagsläkaren Mats Börjesson, professor i idrottsfysiologi, säger till Sportbladet:

– Det finns elitidrottare som har fortsatt på hög nivå med en ICD inopererad, men det finns också rekommendationer att ta hänsyn från oss hjärtspecialister.

Som?

– En simmare eller racingförare utsätter sig själv och andra för för stora faror om ICD:n aktiveras. Håller man på med en kontaktsport är det inte heller lämpligt att fortsätta för den kan skadas eller aktiveras vid en smäll – och det är ingen trevlig upplevelse för personen i fråga när en elstöt skickas i väg för att aktivera hjärtat.

Hur är fotboll ur synpunkten med tacklingar och smällar?

– Fotbollsspel är en kontaktsport och i de flesta fall blir det svårt att fortsätta. I slutändan är det en diskussion mellan patienten och läkaren där man väger in många olika faktorer och jag kan inte uttala mig specifikt vad man vet kring Christian Eriksen. Det här är generella regler, säger Mats Börjesson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.