Akinkunmi Amoo

AIK rasar efter kaosderbyt: ”Juniormisstag”

Samtidigt backar Goitom: ”Vill be om ursäkt”

Av: 

Hugo Månsson

Per Bohman

Simon Bank

Henok Goitom får straff i derbyt mot Bajen.
Henok Goitom får straff i derbyt mot Bajen.

FOTBOLL

Bartosz Grzelak var förbannad på domarna och deras ”juniormisstag”.

Henok Goitom?

Han ville be om ursäkt efter matchen.

– Jag känner för Mohammed Al-Hakim, säger Goitom till Sportbladet.

Hammarby tog ledningen i matchen. Akinkunmi Amoo öppnade målskyttet med ett drömmål efter knappt 20 minuter.

Kort efter paus kvitterade AIK när Saku Ylätupa rullade in 1–1, efter ett fint förarbete av Nabil Bahoui.

Tio minuter senare tog Hammarby åter ledningen efter att – den nyss inbytte – Vladimir Rodic vinklat in 2–1 med höger yttersida.

Stor dramatik i slutet

Men mer – mycket mer – skulle hända under en kaosartad sista halvtimme.

I den 64:e minuten fick Hammarbys en utvisning. Richard Magyar satsade våldsamt mot bollen, men träffade endast Eric Kahl – och fick syna det röda kortet.

– Han kom in sent. Det var solklart rött. Det gör ganska ont kan jag säga... säger Kahl som var hårt bandagerad efteråt.

Ett AIK, med en man mer, jagade hårt en kvittering. Och i den 73:e minuten tilldömdes bortalaget en straff. Henok Goitom föll i straffområdet – och Sebastian Larsson var stensäker från elva meter. Domslutet möttes av kraftiga protester från Hammarbyspelarna.

Hammarby avgjorde – trots en man mindre

Men trots en man mindre var det Hammarby som gjorde mål. AIK och Eric Kahl gjorde sig redo för ett byte – men Hammarby spelade vidare. Gustav Ludwigsson blev frispelad, rundade Budomir Janosevic i AIK-målet och placerade in 3–2 till Bajen vilket tog Hammarby till slutspel. Målet gjorde AIK:s spelare och bänk ursinniga, som menade att man borde ha inväntat spelarbytet.

Bartozs Grzelak var förbannad på presskonferensen och beskrev sig som ”fruktansvärt upprörd”.

– Jag är besviken över 3–2-målet. Jag har full respekt för att man som domare i en millisekund fattar beslut som man kan diskutera, som vid deras 1–0-mål. Men det som händer vid 3–2 är att vi ska göra ett byte, jag ser att tv hinner annonsera bytet, fjärdedomaren har gjort klart, vi har blivit av med en back och så kontrar de. Domaren säger att de inte hunnit administrera bytet, men hur kunde tv hinna då? säger han och fortsätter.

– Jag köper om en domare säger att ”jag gjorde ett misstag”, men man kan inte hitta på saker. Det är juniormisstag. Vi gör också juniormisstag, men jag blir upprörd. Men det är bara att gratulera Hammarby, de vinner matchen med en man mindre.

”Aldrig upplevt det här”

Nabil Bahoui betonade att han har respekt för domarna, men att han aldrig varit med om ett liknande misstag.

– Det är så mycket känslor. Jag förstår inte hur det gick till. Vi signalerade för ett byte, spelaren gick ut, men vi fick inte ta i någon ny. Jag har aldrig upplevt det här förut. Min spontana känsla är så här: sånt här får bara inte hända. Jag har aldrig sett att någon ångrar ett byte som fjärdedomaren gör.

Eric Kahl efterlyser VAR.

– Det visar att allsvenska domare behöver all hjälp de kan få. Varför inte VAR? Något sånt. De behöver all hjälp.

Vladimir Rodic en av segerhjältarna för Bajen med sitt drömmål.

Lagkamraterna var besvikna på domarna, men Goitom ville istället försvara Mohammed Al-Hakim efter den omdiskuterade straffen i den andra halvleken.

– Jag vill be Al-Hakim om ursäkt, säger Goitom som menar att det inte var straff men att han ramlade eftersom han väntade sig en tackling från Andersen:

– Han var så kylig, Jeppe Andersen, vilket överraskade mig. Det kom ingen smäll som man väntar sig i såna lägen. Man vill inte gå in i omklädningsrummet och känna att man vunnit på det sättet (på en felaktig straff). Jag känner också för Al-Hakim här, så det var nog rättvist att Hammarby vann.

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Akinkunmi Amoo

LÄS VIDARE

Plusbetyg: De var bäst i Hammarby–AIK

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Akinkunmi Amoo

Henok Goitom

Sebastian Larsson

Vladimir Rodic

AIK Fotboll

Hammarby IF Fotboll