Lars Lagerbäck

”De har inte hamnat i dödens grupp i alla fall”

Lars Lagerbäck tror på Sverige i fotbolls-EM

Av: 

Fredrik Andersson

FOTBOLL

Spanien, Slovakien och Polen.

Lars Lagerbäck tror på svenskt avancemang från gruppspelet.

– Jag tycker det ser ganska positivt ut, säger 72-åringen till Sportbladet.


TA UT DITT DRÖMLAG I EM-ELVAN HÄR

Teknisk rådgivare för det isländska landslaget, så lyder hans titel numera.

– Jag har bara positiva erfarenheter från Island, med jobbet jag hade där innan lärde jag mig att tycka om landet, människorna och spelarna väldigt mycket, säger Lars Lagerbäck.

Pandemin har, som för alla andra, däremot ställt till det.

– Jag hann vara med en sväng i våras, sedan har pandemin förstört det – innan det har det bara varit snack digitalt. Det har inte blivit riktigt som vi trott, vi får hoppas att allt lugnar ner sig. Vi ser i alla fall fram emot att försöka träffas när det blir aktuellt för matcherna som kommer i gång i september. Tanken är att vi ska sätta oss ner ordentligt någon gång på sensommaren.

Lagerbäck skördade stora framgångar som isländsk förbundskapten mellan 2012 och 2016, där han bland annat tog landet till kvartsfinal i EM 2016.

”Det är inte aktuellt”

Men att ta klivet in som isländsk förbundskapten på nytt är inte på tapeten.

– Det är inte aktuellt överhuvudtaget, de har precis anställt en ny förbundskapten (Arnar Vidarsson). Det är inte aktuellt, vare sig från min sida och jag kan inte tänka mig att det är aktuellt från Islands förbundssida heller.

72-åringen berättar även att det inte funnits något konkret på bordet, bortsett från hans nuvarande roll på Island, sedan han fick sparken från Norge i december i fjol.

– Det var de som bröt kontraktet, jag var inställd på att fullfölja kontraktet.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

– Det är alltid tråkigt att avsluta ett jobb på det sättet, det är ett väldigt spännande lag, de har kanske ett av Europas mest lovande landslag. Det var väldigt många spelare vi fick in där de sista två åren, mellan 20-24 år, som dessutom spelar i ganska bra klubbar och ligor. Jag tror att det där laget kan bli väldigt bra.

Norge var då, Island är nu.

I sommar väntar ett EM, utan Island, men Lagerbäck kommer följa landet som han tog till fem raka mästerskap: Sverige.

– Jag tror de har ganska bra möjligheter, jag kan inte påstå att jag tror de är favorit till att vinna, men Janne (Andersson) och Peter (Wettergren) har gjort ett jättebra jobb. Det är bara att titta på resultaten, det är det enda objektiva mätinstrument du har, de har gjort ett jättebra jobb med det svenska landslaget.

– Jag har sett landskamperna bara, så jag har inte så mycket mer att komma med. Men de har en härlig mix av äldre, rutinerade och några som är unga som dessutom tagit ganska bra utvecklingssteg – och som dessutom spelar i bra ligor, vilket naturligtvis är väldigt viktigt. Det förekommer ofta diskussioner om det där med inhemska ligor, men det är bara att titta på de landslag som gör det bra, de har oftast 18-20, ibland 23 spelare, som spelar i de fem största ligorna.

”En underdog”

Lagerbäck fortsätter:

– Men jag tycker det finns bra chanser att ta sig vidare från gruppspelet, sedan beror det lite på vilka de får möta, de har inte hamnat i dödens grupp i alla fall. Jag tycker det ser ganska positivt ut.

Vem ser du som nyckelspelare för Sverige i sommar?

– De flesta är nyckelspelare skulle jag vilja säga, även om jag tycker Sverige ser bra ut så är de en underdog mot de stora fotbollsländerna, då är det alltid viktigt att laget som helhet fungerar och att Janne och Peter hittar ett bra balanserat lag.

Hur följer du själv EM?

– Det blir tv.

Hemma?

– Någonstans i alla fall.

Allt inför fotbolls-EM
Stor guide med allt inför EM 2021: Spelschema, tv-tider och arenor
Här är Sveriges trupp till fotbolls-EM: Fakta om alla spelare
Alla nyheter om EM i fotboll 2021

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Landslagets svar efter festbilderna på Dejan Kulusevski

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Lars Lagerbäck

Fotbolls-EM

Fotboll