’Holländsk fotboll är i kris – värsta på länge’

Publicerad 2017-10-07

Ett hopplöst (?) läge bakom Sverige i VM-kvalet.

Nu växer pressen på Holland inför kvalavslutningen.

– Holländsk fotboll är i kris, säger PSV-ikonen Frank Arnesen.

Svaga resultat, interna stridigheter och förbundskaptensbyte.

Inte mycket har gått Hollands väg hittills under VM-kvalet där man parkerar tre poäng och sex plusmål bakom Sverige inför de två avslutande VM-kvalmatcherna.

Och nu växer pressen på Dick Advocaats landslag.

”Holland har redan tappat elva poäng i det här kvalet vilket är det värsta facit sedan 1986”, skriver holländska Voetbal International inför mötena med Vitryssland och Sverige.

”Holländsk fotboll är i kris”

Även Frank Arnesen – tidigare spelare, assisterande tränare och sportchef i PSV Eindhoven – går hårt åt det holländska landslaget inför kvalavslutningen.

– Holländsk fotboll är kris. De har tappat flera fantastiska spelare som Rafael Van der Vaart, Wesley Sneijder, Robin Van Persie och Nigel de Jong samtidigt som den nya generationen inte är tillräckligt bra, säger Arnesen i en intervju med The Telegraph.

Frank Arnesen

Danske Arnesen var själv den som tog fram stora namn som Jaap Stam, Ruud Van Nistelrooy och Arjen Robben under sin tid som sportchef i PSV. Men sedan dess har utvecklingen gått i stå.

– Det saknas vinnarmentalitet. Strategin har aldrig varit att vinna matcher utan i stället handlat om att utveckla spelare, säger Arnesen.

”Andra landslag är förbi”

Holland tog silver VM 2010 och följde upp det med ett brons 2014.

Men efter att ha missat att kvala in till EM i Frankrike 2016 – dit drygt hälften av kvallagen kvalificerade sig – var pressen stor att nå ett mästerskap 2018, vilket ser ut att sluta i ett misslyckande.

Och inför avslutningsmatchen mot Sverige på tisdag är Amsterdam Arena långt ifrån slutsåld.

– De andra länderna har sprintat ifrån Holland. Nu är det Holland som tittar på alla andra nationer. Så har det aldrig varit förut, då var det Holland som var före alla andra, säger Arnesen.