Roony Bardghji: ”Jag ska bli bäst i världen”

ALMANCIL. Roony Bardghji ska bli bäst i världen.

Därför var han inte helt nöjd när det rapporterades att han petats i FC Köpenhamn och flyttats ner till U19.

– Det var sjukt. Det är det konstigaste jag någonsin läst, säger 17-åringen.

Sveriges största fotbollstalang tvekar inte en sekund när han får frågan om sina fotbollsframtid.

– Mitt mål är att jag ska bli världens bäste fotbollsspelare. Det har jag haft sedan jag var liten. Ingen kan stoppa mig från det utom jag själv.

Sedan lägger 17-årige Roony Bardghij till:

– Drömmen är såklart att ta nästa steg till de stora ligorna, klubbarna och turneringarna. Och klubben jag vill hamna i? Jag vill spela i Real Madrid och stanna där i många år.

Den sortens uttalande kan få folk att dra på munnen. Men när det gäller Bardghij bör omgivningen nog ta hans höga ambitioner på allvar. Även om chansen till världsherravälde är lite skulle ingen initierad fotbollsmänniska skulle våga utesluta att just den här tonåringen faktiskt får sina drömmar besannade. Det är ingen överdrift att beskriva Bardghij som en av Europas största tonårstalanger.

Blekingegrabben lämnade Malmö FF för FC Köpenhamn som 14-åring och slog rekord på rekord som historiskt ung debutant i den danska ligan.

Roony Bardghji i FCK med Viktor Claesson i bakgrunden.
Roony Bardghji i FCK med Viktor Claesson i bakgrunden.

”Stämde inte alls”

Bardghij flög fram första tiden med a-laget i FCK och det ryktades ständigt om en försäljning till någon av världens största klubbar. Därför var det många som höjde på ögonbrynen när det i höstas rapporterades att Bardghji flyttats ner till FCK:s U19-lag för att få speltid. Det framstod som en petning.

Tonåringen skakar på huvudet när Sportbladet tar upp saken.

– Jag kan inte tala om hur klubben såg på det, men jag kan berätta hur jag kände. Det var mycket snack (om att han skulle petats). Men folk vet inte vad som händer inne i FCK. Jag blev inte nedflyttad till U19 utan jag behövde bara lite speltid i en enskild match. Det handlade om att jag skulle få 90 minuter i kroppen inför en a-lagsmatch längre fram. Sedan dess har jag inte gjort en enda match med U19!

Skriverierna gjorde honom förbluffad.

– Det var sjukt att höra att jag skulle ha blivit nedflyttad. Det var det konstigaste jag hört. Det stämde inte alls.

Samtidigt menar Bardghij att den lite tuffare perioden i FCK stärkt honom.

– Det är normalt att man går igenom sånt. Jag pratade med tränaren om det.Jag kämpade hårt på träningarna och försökte komma tillbaka till den nivån jag haft. Och så blev det rätt bra när jag kom tillbaka till a-laget, säger han med ett brett leende.

– Jag är tacksam och har lärt mig mycket av det här. Man blir lite av en ny människa när man går igenom sånt här.

Roony Bardghji i U21-landslaget.
Roony Bardghji i U21-landslaget.

Vill göra landslagsdebut

För några veckor sedan förlängde han sitt kontrakt med FCK.

– Det känns bra att allt det är över nu. Nu kan jag fokusera på fotbollen. Vi är här på läger (i Portugal, FCK ska möta AIK och Elfsborg) och ska spela matcher. Det känns jättekul och jag är otroligt glad att allt är klart. Det var viktigt.

Trots att Bardghij räknas som en av kontinentens största fotbollslöften är han lite av en doldis i Sverige. Mycket för att han lämnade landet tidigt. Många har en rätt diffus bild av supertalangen och kan inte riktigt placera honom som spelare.

– Jag har ju aldrig spelat seniorfotboll i Sverige. Så det är många som inte har sett mig spela. De vet inte riktigt hur jag är som fotbollsspelare. Bara några klipp eller så.

Det vill han ändra på – och skickar en passning till förbundskapten Janne Andersson.

– Jag hoppas att få göra landslagsdebut snart. Så att folk i Sverige kan lära känna mig lite bättre. Jag längtar till den dagen!

Bilal Hussein.
Bilal Hussein.

Hyllar oväntade namnet

Så hur skulle ska man beskriva Bardghij för någon som inte sett honom? Det är en offensiv mittfältare som ofta utgår från högerkanten. Därifrån viker han in centralt och avlossar sin fruktade vänsterfot.

– Jag har oftast spelat högerytter. Jag gillar det, men även att vara nummer tia. Jag kan se mig själv spela där och har gjort det ofta i ungdomslandslagen. Jag tror att min spelstil skulle passa där. Det beror förstås på om laget använder det eller inte. Där kan jag få bollen högre upp i planen, blir ännu mer offensiv. Men just nu är det högerytter.

Påminner du inte lite om Dejan Kulusevski?

– Svårt att säga. Jag känner till honom, men jag har inte sett honom så mycket. Vi är nog inte så lika spelmässigt. Men jag tycker nog att han är mer direkt än vad jag är. Jag lever kanske mer på tekniken och snabbheten.

Du viker ofta in från kanten och skjuter med vänstern, som Arjen Robben?

– Haha, ja, kanske ändå. Men jag har högern också! Jag måste bara visa upp den lite oftare. För jag är ganska lika med båda fötterna när jag bollen.

Du räknas som Sveriges kanske största talang. Men vilken svensk talang tycker du är extra spännande?

– Det är svårt att säga. Jag har många vänner i landslaget. Men jag säger... Bilal Hussein, i AIK. Det är en nära vän och en intressant spelare. Duktig. En annan är Rami Al Hajj från Heerenveen, också en nära vän och duktig spelare.

Och du vill bli bäst i världen, men vem är bäst just nu?

– Det kommer alltid vara Lionel Messi. Kylian Mbappé är också där uppe men för mig kommer det alltid vara Messi som gäller.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.