Blåvitt: ”Senast 2021 ska vi vinna SM-guld”

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Tränare har sparkats, det har varit spelaruppror och fansgrupperingar kräver att ordföranden ska avgå.

Då kommer nästa besked från IFK Göteborg:

– Senast 2021 ska vi vinna SM-guld, säger tillförordnade klubbdirektören Mats Palmgren i Blåvittpodden.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Mats Palmgren.

Ingen fotbollsintresserad i Sverige kan ha missat den turbulens som rått i storklubben IFK Göteborg under 2017. 

I korta drag har spelartruppen riktat svidande kritik mot sportchefen Mats Gren, flera grupper av fans har nyligen krävt att ordföranden Frank Andersson avgår och för några veckor sedan fick tränaren Jörgen Lennartsson och hans assisterande tränare Magnus Edlund sparken.

I det här läget kommer sportchefen Mats Gren och tillförordnade klubbdirektören Mats Palmgren med ett modigt utspel i Blåvittpodden som görs av journalisten Marcus Olsson.

I det nya avsnittet, som Sportbladet tagit del av, och som släpps under torsdagen säger duon:

– Vi har resonerat mycket, Mats Gren och jag. Vi måste ha tydliga och realistiska mål. Vi har kommit fram till att vi ska ha en fyraårsplan som sträcker sig från i dag till 2021. Vi ser den som en trappstege där vi vill ge staden Göteborg ett SM-guld. Då (2021) ska vi senast ha ett SM-guld, säger Mats Palmgren.

”Vi har bra förutsättningar”

Hur ska ni nå dit på fotbollsplanen, Mats Gren?

– Vi tycker det är realistiskt. Vi har redan nu en bra sportslig organisation. Vi har bra förutsättningar, säger IFK Göteborgs sportchef i Blåvittpodden.

– Mats Palmgren har tillsammans med några andra börjat titta närmare på hur vi ska höja våra intäkter. Vi ska inte bara dra ner, vi ska få till det på andra områden också.

– Akademin spelar en stor roll. Vi kommer jobba väldigt hårt på att få upp egna talanger för att vi sedan ska kunna få en bättre balans i spelarbudgeten. De spelarna ska inte få någon gräddfil. Det är upp till dem, till tränarna, till Jonas Olsson (akademichef) och mig att se till att de blir nog bra. Luckan mellan A-laget och ungdomslagen ska bli mindre, säger Mats Gren. 

Vilka har beslutat om det här?

– Självklart är det förankrat i styrelsen. Det är inget som bara Mats Palmgren och jag har hittat på.

Utlandsproffs återvänder?

Vilka andra intressenter som informerats om den tuffa målsättningen, speciellt med tanke på att IFK Göteborg halkat efter flera andra allsvenska föreningar ekonomiskt, utvecklar inte Gren i poddintervjun.

Men det är inte orimligt att anta att storsponsorn Nils Wiberg är delaktig. 

Det är inte heller orealistiskt att tidigare IFK Göteborgsspelare som Pontus Wernbloom, Oscar Wendt och Gustav Svensson inom en nära framtid återvänder till föreningen.

– Jag är säker på att vi även på många andra håll ska kunna få med oss rätt mycket folk på den här resan, säger Mats Gren kryptiskt.

Spelarna informerade

Enligt vad Sportbladet erfar informerades spelare och ledare i IFK Göteborg om klubbens nya målsättning med SM-guld senast 2021 under onsdagseftermiddagen.

Mycket tyder även på att Mats Palmgren blir ordinarie klubbdirektör i IFK Göteborg. Positionen har varit vakant under en längre tid efter att Martin Kurzwelly fick sparken.

– Jag har valt i mitt sinne att ta bort de två bokstäverna ”t f”. Jag kan inte jobba med någon slags tanke på att det här bara är tillfälligt. Jag måste se det på längre sikt. Jag jobbar med vår längre plan. Jag är klubbdirektör just nu, men jag är självklart medveten om att det kan komma in någon annan. Då vill jag kratta manegen för den personen, säger Palmgren.

Det nya avsnittet av Blåvittpodden publiceras under torsdagen och går att lyssna på här!

Foto: Henrik Brunnsg�rd / AFTONBLADET /
Mats Gren.
ARTIKELN HANDLAR OM