Bolin: Bara transferfönstret kan stoppa BP från allsvenskt spel

Av: Göran Bolin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYR N

Dukat till fest på nya, ståtliga Olympia.

Då kom en 19-åring och saboterade allt.

Viktor Gyökeres sköt och nickade BP fram till en stenklar 4-0-seger mot Helsingborg i seriefinalen.

Här är mina sex punkter från matchen.

Matchbetyg

Lite sämre kvalité än väntat. Ganska lågt tempo och ett flertal tekniska misstag som man normalt inte förknippar med lagen.

Nerver med i bilden?

Kan vara så.

Relativt jämnt i första halvlek där lagen i perioder hade kommandot. BP med ett par, tre farliga bolltapp på egen planhalva, men HIF saknade förmågan att utnyttja misstagen.

BP hela tiden vasst framåt och på en av tio Markus Gustafsson-hörnor nådde innerbacken Carl Starfelt högst i klungan framför passive Matt Pyzdrowski och knoppade in 1-0.

Under de sista fem minuterna havererade HIF:s försvarsspel fullständigt. En lång utspark från Budimir Janosevic nådde besynnerligt nog hela vägen fram till en sopren Viktor Gyökeres, som iskallt rullade in 2-0 och någon minut senare nickade samme Gyökeres in 3-0 på ett Johan Falkmar-inlägg som touchade en hemmaspelare på vägen.

3-0 i paus speglade knappast händelserna på planen, men när skipades det rättvisa på en fotbollsplan senast?

Buades ut av fansen

HIF-spelarna gick in till pausvila under en öronbedövande visselkonsert initierad av besvikna hemmasupportrar, men så dåligt spelade laget faktiskt inte. Taktiken med att pressa BP högt fungerade, men när det kom till avgörande moment både i och i närheten av motståndarnas och det egna straffområdet saknades skärpan och kvalitén.

I andra halvlek backade BP förstås av och tillät HIF att styra spelet, men någon fara på taket var det aldrig. När BP väl fick tag i bollen höll man den effektivt inom egna laget och rullade på så sätt bort massor av tid.

Förnedringen blev total när energisprutan Christopher Brandeborn spikade slutresultatet med fem minuter kvar att spela.

Bara transferfönstret kan stoppa BP

Snygg slutvinjett ändå när hemmafansen ändå gav sitt oreserverade stöd åt HIF.

HIF:s första förlust ett faktum, och den som händelsevis trott att laget får en enkel resa tillbaka till allsvenskan gör nog bäst i att tänka om. Det är förstås fortfarande rimligt att tro att HIF till slut säkrar minst en tredjeplats, men det kommer knappast att handla om stora marginaler.

BP å sin sida har under våren dokumenterat sig som seriens i särklass bästa lag. Tränaren Olof Mellberg vill alltjämt ligga lågt, men realistiskt: det enda som kan stoppa BP från allsvenskt spel 2018 är sommarens transferfönster. Det finns några godbitar i laget som de allsvenska klubbarna håller ögonen på…

Matchens lirare

Viktor Gyökeres – såklart, höll jag på att skriva. Den välväxte 19-åringen, som i mångt och mycket är hela paketet, har nu gjort sex mål i serien och närmar sig skytteligatoppen med stormsteg. Och om några veckor ska han spela U19-EM för Sverige. Den turneringen kan bli riktigt rolig – både för Blågult och unge Gyökeres.

Matchens höjdare 1

2-0-målet. Ett rent juniormisstag som naturligtvis inte får förekomma på denna nivå och som blev direkt avgörande för matchens utgång. Carl Johansson och Charlie Weberg (framför allt) är två innerbackar som båda har framtiden för sig, men just denna situation hanterade de allt annat än bra.

Matchens höjdare 2

Volleypärlan. Bara ett par minuter in i andra halvlek fick Edwin Gyimah på en praktträff strax utanför straffområdet, men dessvärre för honom och HIF fick Janosevic bollen rakt på sig. Mål där och HIF hade kunnat göra match av det hela. I stället blev det till slut ganska avslaget.

Matchens frågetecken

Var höll Bradley Ralani hus? Lokalpressen i Helsingborg har redan utsett honom till seriens bäste spelare – med bred marginal därtill. Jag vill inte vara sån, men riktigt så överlägsen är han nog ändå inte, den gode Surprise. Det finns, om inte annat, ett par killar i BP som kan konkurrera.

Domare

Team Jim Petersson ådrog sig Olympia-publikens missnöje vid ett flertal tillfällen, men som objektiv betraktare kan jag säga: det är alltid skönt när Petersson håller i pipan. Dels har han dömt i serien sen Gustav III:s dagar och dessutom har han alltid en skön kommunikation med spelarna. Inte fläckfri, men bra nära.

Prognos

HIF avrundar vårsäsongen med två minst sagt tuffa matcher. Först toppkonkurrenten Dalkurd på Domnarsvallen och sen ett återigen slagkraftigt Värnamo på Finnvedsvallen. Skulle tippa att klubben är tillfreds med fyra poäng i dessa båda möten, men jag misstänker att det kan bli färre än så.

BP har Gais hemma och Trelleborg borta innan det vankas semester. Det skulle förvåna stort om laget släpper ifrån sig något på Grimsta. Däremot tror jag att Olof Mellberg och co lätt tar ett kryss inför mötet med ett dokumenterat hemmastarkt TFF.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN