Mourinho: ”Vinna PL är inte enda sättet att utvecklas”

Foto: Armando Franca / TT / NTB Scanpix

avLo Hägerfelth

FOTBOLL

Manchester Uniteds formtopp har dalat och titeln ser ut att rusa iväg.

I en intervju med The Mirror menar José Mourinho dock att Premier League-titeln inte nödvändigtvis är planen.

– De andra lagen har samma kvalitéer att göra det också, eller ännu mer eftersom de har haft stabilitet över de senaste tre åren, säger portugisen.

Efter en lysande inledning på säsongen har Manchester Uniteds form dalat. 0–0 mot Liverpool blev förlust mot Huddersfield och Chelsea medan spelet inte riktigt sitter. Samtidigt ångar Manchester City fortsatt på och har nu dragit ifrån i toppen.

Det gör att Manchester United titelhopp nu har sänkts. Men enligt José Mourinho är det inte nödvändigtvis titeln som är målet i år.

– Jag skrev på ett tre års kontrakt och när jag gjorde det var tanken i grund och botten att försöka förbättra lagets riktning. Och när vi säger att vi vill förbättra lagets riktning betyder det naturligtvis att vi vill försöka vinna titlar, vilket vi redan gjorde förra säsongen, säger Mourinho i en intervju med The Mirror.

– Men när vi pratar om titlar tänker alla självklart på Premier League. Det är självklart ett mål, men att säga att det enda sättet att förbättras på är genom att vinna Premier League är inte rättvist. För de andra lagen, de fem eller sex lagen, har samma mål, samma ansvar, samma verktyg. De har samma kvalitéer att göra det också, eller ännu mer eftersom de har haft stabilitet över de senaste tre åren.

”Vill inte bli den som bryter det”

I samma intervju får Mourinho även frågan om klubbens ungdomar. Portugisen har fått mycket kritik för att inte ge de yngre spelarna chansen, något som han tidigare har förnekat. Det gör han även nu när frågan om Manchester Uniteds facit med minst en akademispelare i varje matchtrupp sedan oktober 1937.

– Jag vill inte bli den som bryter det och jag tror att nästa United-manager - oavsett när han kommer - också borde försöka att inte bryta det, säger Mourinho.

– Det är svårare nu än vad det var förut, men jag tror det är bra. Jag tror det är ett sätt att behålla en viss klubbidentitet.

Leder vägen för McTominay

Vid sin första presskonferens hävdade Mourinho att hade gett 49 akademispelare chansen genom åren. Även den kopplingen drog han på denna fråga.

Foto: AP
Scott McTominay.

– Du kan ta in någon för tio minuter, sedan försvinner de och sedan säger du att ”åh, 40 spelare har fått debutera under mig”. Men ingen av dem är viktig. Vad jag menar med ”ta in” är att de ska stanna, säger Mourinho och hänvisar till unge Scott McTominay som nu har fått ett par chanser.

– Det som har hänt med Lingard och med Rashford tror jag händer med Scott McTominay. För han kommer inte att lämna klubben längre.

– Att följa en viss väg är viktigt. Mr. Van Gaal gav starten för Rashford, jag gör det med McTominay och nästa år borde det vara någon annan.

Bästa målskyttarna i Premier Leagues historia 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM