Ljungberg: ”Premier League mitt stora mål”

Foto: BILDBYRÅN

avLo Hägerfelth

FOTBOLL

I september fick Fredrik Ljungberg lämna Wolfsburg, men tanken om tränaruppdrag har han inte gett upp.

I en intervju med Hallandsposten menar Ljungberg att målet är manager i Premier League.

– Vi är väl inställda på att det blir något i England, säger 40-åringen.

Efter den framgångsrika spelarkarriären har Fredrik Ljungbergs tränarkarriär rullat på lite i skymundan. Först tog han några inledande steg i Arsenals ungdomslag, ledde klubbens U15- och U19-lag innan han därifrån gick vidare till Wolfsburg i februari 2017 för att bli assisterande tränare bakom den forne - och på så sett bekante - akademichefen i Arsenal Andries Jonker.

I samband med att han lagts till i Halmstad arenas Wall of Fame har Ljungberg nu ställt upp på en intervju med Hallandsposten där han berättar om varför han valde ungdomsfotbollen i Arsenal istället för att till exempel ta ett jobb som huvudtränare någon annanstans.

– Många gamla spelare hoppar direkt in i hetluften, men jag vill ha på fötterna innan jag tar nästa steg. Jag menar, några av de där 15-åringarna kommer ju att vara A-lagsspelare om några år och därför ville jag redan i dag lära mig av dem, hur de tänker och så vidare. Sånt som man har nytta av i framtiden.

”Har tackat nej till uppdrag”

Tiden i Wolfsburg blev dock inte vad Ljungberg hade tänkt sig. I september fick han lämna klubben då Jonker fick sparken. Istället har han nu varit hemma med barnen i London, men erbjudanden har han tydligen inte varit utan.

– Jag hade ju varit iväg åtta månader utan familjen så nu kände jag att jag ville lägga mer tid på den. Men visst – skulle det dyka upp något intressant är jag beredd. Hittills har jag väl tackat nej till två, tre uppdrag.

Ljungberg har genomgått alla steg i tränarutbildningen vilket gör att han kan träna lag i högsta ligorna, inklusive Allsvenskan. På frågan om framtida uppdrag i Sverige och moderklubben Halmstads BK svarar han ovisst.

– Det beror på hur intressant det skulle vara för jag är öppen för alla förslag. Men då är det många parametrar som ska stämma så vi är väl inställda på att det blir något i England, säger Ljungberg som verkar sikta på Premier League.

– Ja, i framtiden vill jag bli manager i Premier League. Det är mitt stora mål.

HP: Vad är det som lockar (med tränaryrket)?

– Att spelarna uppskattar och lyssnar på vad jag säger, vad jag vill lära ut. Det är en speciell känsla. Så jag har blivit en riktig fotbollsnörd i dag. När jag sitter och tittar på en match på tv analyserar jag, pausar och antecknar, skrattar Ljungberg.

Bästa målskyttarna i Premier Leagues historia 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM