Ligans jätteförlust: 1,2 miljarder kronor

PL går minus – för första gången på fyra år

Foto: John Sibley / X01095
PL-mästarna Chelsea firar titeln

avMartin Tolén

FOTBOLL

I somras anslöt bland annat Paul Pogba och Zlatan Ibrahimovic till Premier League.

Men nu kommer baksmällan.

Enligt Deloittes årliga lista har de engelska klubbarna gjort en förlust på drygt 1,2 miljader kronor.

De engelska fotbollsklubbarna har allt som oftast stora inkomster tack vare det enorma tv-avtal Premier League-klubbarna får dela på.

– Vi kan förvänta oss att inkomsterna fortsätter att gynna Premier League-klubbarna efter deras rekordstora tv-avtal. Det finns en stor chans att nästan alla 20 Premier League-lag är topp 30 nästa år, sa Deloittes Tim Bridge i samband med att revisionsbyrån presenterade de klubbar med högst inkomster i världen.

Går minus 1,2 miljarder

Men det tycks spela mindre roll.

För trots tv-pengarna kan Deloitte nu presentera siffror som visar att de 20 lagen i Premier League tillsammans gör en förlust på 1,25 miljarder kronor denna säsong.

Det är första gången på fyra år (säsongen 2012/2013) ligan ett minusresultat och allra främst handlar det om ökade summor vid övergångar och en ökning bland lönerna på 12 procent.

Foto: MANCHESTER UNITED

Den stora boven anses vara Manchester Uniteds sommar där namn som Paul Pogba, Zlatan Ibrahimovic, Henrich Mchitarjan, Eric Bailly och José Mourinho hämtades in för stora summor och extremt höga löner.

”De totala sommarutgifterna uppgick över 600 miljoner pund (motsvarande 6,85 miljarder kronor)”, skriver Deloitte.

”Långt över någon annan liga”

Och trots årets minusresultat räknar revisionsbyrån inte med att spenderandet kommer att minska under de kommande åren.

– Vi har redan sett en del av konsekvenserna med det nuvarande tv-avtalet. Men klubbarnas kombinerade utgifter för den här säsongen slår det tidigare rekordet och är långt över någon annan liga i världsfotbollen, säger företagets Adam Bull.

ARTIKELN HANDLAR OM