Bolin: Elmander snudd på fem plus

Foto: Michael Erichsen / BILDBYR N
Elmander imponerade i Göteborgsderbyt.
FOTBOLL

Två förlorare?

Nä, tre.

Här lite reflektioner efter Göteborgsderbyt Öis-Gais (0-0).

Matchbetyg

Som vanligt och som väntat intensivt från avspark till slutsignal, men dessvärre inte mycket till ordnat spel. Öis piggast i upptakten och tog kommandot direkt, så som tränaren Marcus Lantz signalerade i förhandsintervjun. Men efter utvisningen en knapp halvtimme in i matchen kom såklart offensivlustan av sig en aning. Ändå: var det något lag som hade intentionen att bedriva ett eget passningsspel på Gamla Ullevi denna kväll – och som förtjänade segern – så var det Öis.

Gais hopplöst stabbigt och idéfattigt matchen igenom. Försökte inledningsvis försvara lågt och satsa på kontringar, men med en man mer var man såklart piskat att ändra strategin, vilket man misslyckades kapitalt med. Fötterna i backlinjen är allt annat än mjuka och passningstempot höll snigelfart. Anfallsspetsarna Dardan Rexhepi och Alibek Aliev fick inte mycket matnyttigt att jobba med. Och vad i herrans namn har hänt med gamla kvalitetslirare (på den här nivån) som Johan Svahn, Dan Keat och Malkolm Moenza? Sorgligt sega alla tre.

Matchens grej

Röda kortet på Öis-anfallaren William Atashkadeh i 29:e minuten, såklart. Ett av de mer bisarra röda kort jag sett och då ser jag ändå alldeles för mycket fotboll för att det ska kunna betraktas som hälsosamt. Hur tänkte domare Daradic i situationen? Våldsamt spel? Inte en chans. Medveten aktion? Nej, nej. Atashkadeh kunde omöjligt ana att Alexander Leksell skulle dyka in i situationen så som han gjorde. I så fall hade Atashkadeh givetvis avbrutit skottrörelsen.

Utvisningen ryckte såklart sönder matchen och fick konsekvensen att båda lagens matchplan gick i stöpet. Gais, som ville försvara och kontra, skulle plötsligt ta hand om spelet och Öis, som ville styra händelserna på planen med ett eget passningsspel, kunde förstås inte göra det fullt ut.

Matchens lirare

Johan Elmander. När läktarna fylldes åtminstone anständigt och klackarna gick upp på tå mot varandra vaknade den gamle till liv och signerade säsongens i särklass bästa insats. Jobbade och slet så det stod härliga till, drev på sitt Öis i varje moment, tog knappt ett felbeslut under 94 minuter och bjöd också på ett flertal artistiska nummer som drog ned applåder från läktarplats.

Snubblande nära en -insats.

Domaren  

Det smärtar alltid att golva en domare – men den här gången går det bara inte att visa nåd. Robert Daradic är normalt en stabil rättskipare på den här nivån, men läste Atashkadeh-situationen helt uppåt väggarna och sabbade därmed hela upplevelsen.

En förlorare denna kväll…

Prognos

… och det är såklart de båda lagen också eftersom de tappade två viktiga poäng i jakten på tabelltoppen, där BP har skenat i väg och en handfull andra lag för tillfället ser bra mycket starkare ut.

Känslan nu är att såväl Öis som Gais kommer att spela kvar i den här serien även nästa år – i bästa fall. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Superettan

GAIS