Haksabanovic: ”En del hat mot mig”

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Michael Wagner

HALMSTAD. Supertalangen har spelat i blågula ungdomslandslag, men inte fått någon uppmärksamhet högre upp i Svenska Fotbollförbundet.

Montenegro har åkt på matcher, läger och ringt under flera år.

Till slut tackade Sead Haksabanovic, 18, ja och bytte landslag.

– Jag vill prova den stora scenen, säger han.

Han tillhör den blomstrande 1999-generationen inom svensk fotboll.

Sead Haksabanovic har spelat 24 landskamper i P17- och P19-landslaget och rankas ihop med Alexander Isak som den största talangen.

Men för några dagar sedan blev det känt att Halmstads BK-spelaren byter landslag och kommer representera Montenegro i fortsättningen.

Debuten kan ske i VM-kvalet 10 juni när Armenien kommer till Podgorica. Haksabanovic är uttagen i den montenegrinska A-landslagstruppen.

”Läst om en del hat mot mig”

– Det var ett svårt val och många funderingar. Men nu har jag bestämt mig, säger Haksabanovic när han träffar Sportbladet efter HBK:s träning vid ett sommarvarmt Örjans vall.

Hur har reaktionerna varit?

– Det har varit många telefonsamtal och många av dem har jag inte svarat på alls. Jag har fått höra en del och läst om en del hat mot mig. Det har varit kommentarer på Twitter och Instagram typ ”han är inte bra nog för vårt svenska A-landslag”.

– Jag bryr mig inte så mycket om det. Jag har en plan för min framtida karriär och den ska jag följa. Nu är det Montenegros landslag som står på listan. 

Pappa Senad Haksabanovic har stått bredvid och sett på den lättare träningen dagen före allsvenska bortamatchen mot IFK Norrköping:

– Redan när Sead var 13-14 år började Montenegros fotbollförbund ha koll på honom. Han blev inbjuden till Chelsea och det spred sig. 

– De var och såg på HBK:s kvalmatcher mot Helsingborg, de har följt honom i matcher med ungdomslandslaget, de var på HBK:s läger i Spanien och Dejan Savicevic har ringt vid flera tillfällen.

Gratulerades på födelsedagen

Savicevic, Montenegros störste spelare genom tiderna (Röda Stjärnan, Milan), är numera president för fotbollförbundet i landet.

– Han ringde och gratulerade samma dag Sead fyllde 18 år. Jag har även varit nere och träffat honom och förbundet när de har presenterat hur de ser på Seads framtidsmöjligheter och deras landslagsverksamhet, säger Senad Haksabanovic.

Hur känner du kring deras uppmärksamhet för dig, Sead?

– Den är jag väldigt glad över. Tidigare ville de att jag skulle spela med deras ungdomslandslag, men det tackade jag nej till. Nu tycker dom att jag har utvecklats, tagit kliv och vill ha in mig i A-landslaget. 

När en spelare spelat i en tävlingsmatch för ett A-landslag är man i princip låst för den nationen för all framtid och kan sedan inte göra fler nationsbyten.

Du är inte orolig att du får två minuter och sedan blir det inte så mycket mer?

– Det är klart att risken finns. Men det får vi se med tiden. Jag litar på det de har sagt.

”Snällt gjort av honom”

Hur har reaktionerna varit från Svenska Fotbollförbundet efter ditt val av Montenegro?

– Classe (Claes Eriksson, förbundskapten för P19-landslaget) ringde upp mig och önskade mig lycka till i Montenegro. Han tyckte att det var ett tråkigt beslut, men han vill att det skulle gå bra för mig. Det uppskattade jag. Det var snällt gjort av honom.

Håkan Ericson, förbundskapten för U21-landslaget, har sagt att Haksabanovic varit aktuell för U21:s EM-slutspel i sommar. Men det är inget 18-åringen hört från Ericson själv.

Har ni träffats?

– Nej.

Har du pratat något med Janne Andersson, A-landslagets förbundskapten?

– Nej.

Någon annan från SvFF som pratat med dig om de olika landslagen och din framtida fotbollskarriär?

– Nej. Claes Eriksson har sagt att om jag fortsätter så här så kan jag nå långt i svenska landslagen.

”Då hade det kunnat vara annorlunda”

Om svenska representanter legat på dig hårdare – hade du fattat ett annat beslut då.

– Då hade det kunnat vara annorlunda, men nu är jag här. De har inte gjort något sådant. 

Har du en skyldighet mot svensk fotboll för den utbildning du fått här?

– Sverige har gett mig verktygen och har ställt upp för mig. Men jag har lärt mig väldigt mycket av min pappa också och via hans bakgrund. Jag vill vidare. Jag vill prova den stora scenen.

Hur mycket betyder känslorna för de olika länderna?

– Jag åker ned till Montenegro varje år och känner stor kärlek till det landet. Jag har stor del av min släkt där. På samma sätt som min kärlek till Sverige är stor.

– Jag har representerat Sverige i landslaget. Jag är född i Sverige och har bott här hela mitt liv. Jag har inget emot svensk fotboll, men när jag fick höra om Montenegros starka intresse så var det svårt att säga nej.

Bytet av landslag är inte den enda flytten 18-åringen förbereder sig på.

Redo att flytta i sommar

Nyligen avslöjade Sportbladet att Halmstads BK räknar med att få in över 25 miljoner kronor för Haksabanovic vid en försäljning i sommar när förfrågningarna från stora ligor och klubbar blivit allt fler.

I vintras tackade mittfältaren nej till konkreta erbjudanden från Club Brügge och Inter.

Hur stora är chanserna att du flyttar i sommar?

– Jag känner mig redo så risken är nog ganska stor. Det kan vara bra för HBK att få in de pengarna. Det kan också bli så att jag spelar kvar här säsongen ut.

Hur ser du på Alexanders Isaks klubbval, att gå till Borussia Dortmund där det hittills blivit väldigt lite speltid?

– Jag vill inte gå till ett sådan stor klubb i ett första steg. En mindre klubb men i en stor liga känns mer rätt. Då tror jag att jag har större chans att spela. Jag hade inte valt ett sådant megakliv.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM