Kim Källström om skandalen: ”Bestört”

Foto: OLLE WANDE / BILDBYRÅN

avMalin Wahlberg, Per Bohman

FOTBOLL

JÖNKÖPING/STOCKHOLM.

Fotbolls-Sverige skakas av en matchfixningsskandal.

Kim Källström reagerar starkt på händelsen.

– Jag är lika bestört som alla andra att det här är inne och förstör vår sport, säger djurgårdsstjärnan.

På torsdagsförmiddagen kom det oväntade beskedet att matchen mellan IFK Göteborg och AIK ställs in på grund av ett matchfixningsförsök. En AIK-spelare ska ha erbjudits en stor summa pengar och dessutom hotats.

Enligt Sportbladets uppgifter var det en tidigare AIK-stjärnan som kontaktade AIK-spelaren.

”Är besviken”

Kim Källström reagerar starkt på skandalen.

– Jag är lika bestört som alla andra att det här är inne och förstör vår sport. Man är besviken, samtidigt vet man att det finns, säger han till C More.

Källström hyllar dock AIK-spelaren och hanteringen av situationen.

– Förbundet, AIK, IFK Göteborg och polisen har agerat hur bra som helst. De har tagit kraftigt avstånd och agerat snabbt och handlingskraftigt. Och framför allt: en jävla stor eloge till spelaren i AIK som räcker upp handen och berättar: ”det här har hänt”. Det ä starkt att göra det med tanke på alla mörka krafter i vår idrott och inom samhället, säger han till Sportbladet.

”Aldrig upplevt det på nära håll”

Du är allsvenskans mest meriterade spelare. Har du stött på sånt här utomlands?

– Jag har aldrig upplevt det på nära håll. Visst: ibland har man kanske känt att någon ramlade lätt. Eller att någon fick en billig straff. Men det har aldrig varit tydligt. Men man har ju vetat att det finns där. Det är förstås den här händelsen ett starkt bevis för.

”Härligt med ett derby”

Vad tar du med dig inför derbyt?

– Att vi alla sitter i samma båt. Det här är något som står över alla gränser mellan klubbarna. Vi står bakom AIK, IFK Göteborg och förbundet och tillsammans fördömer vi det som hänt å det grövsta, säger Källström och fortsätter:

– Visst blir det en speciell uppladdning inför derbyt. Men det här härligt för alla att ha ett derby att se fram emot. Att sporten får visa sig från sin bästa sida i början av nästa vecka.