Allsvenska storklubbarna i strid om afrikanska miljonfynden

IFK Göteborg inleder samarbete med ASEC Mimosas

Publicerad 2022-04-14

Hammarby och Häcken bjöd in ett av Afrikas bästa ungdomslag till Sverige.

Då tog IFK Göteborg in fyra av spelarna på provträning.

– Exakt vad ASEC Mimosas har för relation med andra svenska klubbar känner jag inte till, säger Mikael Stahre.

Följ ämnen
IFK Göteborg

När ett av ASEC Mimosas ungdomslag med spelare 15–18 år åkte på Europaturné bjöd Hammarby dem till Stockholm och Häcken laget till Göteborg efter att man tidigare varit hos RB Salzburg.

Både Bajen och Häcken har och har haft spelare från den ivorianska föreningen hos sig sedan tidigare.

Odilon Kossounou och Aziz Ouattara, både från ASEC, har hittills gett Hammarby transferintäkter på cirka 90 miljoner kronor.

Bajen och Häcken betalar

De allsvenska klubbarna har stått för uppehället och resan till Sverige där ASEC Mimosas akademilag spelat matcher mot Häckens P19- och P17-lag och mot Hammarbys U19 och Hammarby TFF.

Men under tisdagen meddelade IFK Göteborg att man under den här veckan har fyra av de afrikanska spelarna på provträning på Kamratgården.

– Vi har inlett diskussioner med ASEC om ett samarbete, och att deras spelare är här hos oss i vår miljö är ett första steg i det, sa IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre till klubbens hemsida.

Beskedet om ett ”samarbete” togs emot med viss förvåning hos Hammarby och Häcken.

– Det är väl en fri marknad... Vi haft en nära relation med ASEC under flera år. Jag tror inte IFK Göteborg får någon exklusivitet, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson. Det handlar mycket om relationer och där ligger vi långt framme.

Hammarbys sportchef Jesper Jansson.

Martin Ericsson, Häckens sportchef:

– Jag har inte så många kommentarer kring vad IFK Göteborg gör. Det får stå för dom. Hammarby och vi bjöd hit dem och vi har haft samarbetet i flera år.

Vid matcherna som ASEC Mimosas akademilag spelat mot Häckens och Hammarbys ungdomslag de senaste veckorna har flera andra allsvenska lag, bland annat IFK Göteborg och Kalmar FF, scoutat spelare.

Många klubbar som värvar

– Vi har sett flera av spelarna tidigare, på plats i Afrika, med vår chefsscout Olle Sultan, säger Mikael Stahre.

Ni klampar inte in på Hammarby och Häckens revir?

– Det är många klubbar som hämtat spelare därifrån. Vad de har för överenskommelser med andra svenska klubbar känner jag inte till. Vi har träffat deras klubbledning och kommit överens om att spelarna tränar med oss minst den här veckan. Det är inga konstigheter, säger Stahre.

Hur ser de fyra provspelarna ut?

– Det är intressanta spelare, men de har inte varit med så mycket än. Lika mycket som vi vill hitta stora talanger som kan bli aktuella för oss är det intressant att jämföra några av de bästa afrikanska ungdomsspelarna med våra egna juniorer och seniorspelare, säger Stahre.

Förutom de fyra hos IFK Göteborg har fem andra spelare från ASEC Mimosas tränat med Häcken.

Under skärtorsdagen ansluter fem spelare för att träna med Hammarbys A-lag den närmaste tiden.