Sverige klarade skrällpoäng trots massiv spansk press

Sverige fick 0–0 mot Spanien i EM-premiären

SEVILLA/STOCKHOLM. Under hård press matchen igenom.

Men Sverige klarade av en skrällpoäng mot Spanien i premiärrysaren– och hade faktiskt matchens bästa målchans.

– Jag tycker vi är förtjänta av ett kryss, jag skäms inte över resultatet, säger Janne Andersson.

Det var en total spansk översköljning i första halvlek. Men med lite tur, Robin Olsens reflexer och disciplinerat yttäckande klarade Sverige 0–0 till paus.

Ja, Alexander Isak var faktiskt en stolpträff från ett ledningsmål för Sverige strax före paus.

Bollinnehavet fortsatte i total spansk favör i andra halvlek men chanserna som vaskades fram var färre och återigen var Sveriges enda målchans bättre. Alexander Isak stod för en solouppvisning och hittade sedan fram till Marcus Berg som missade avslutet helt vid nästan öppet mål efter timmen spelad.

Olsen poängräddare mot Spanien

Men 0–0 stod sig genom en våg av byten, krampkänningar, en ljumskskada på Mikael Lustig och förbi en spansk slutforcering där Sverige bara rensade i panik samtidigt som Robin Olsen stod för ännu en monsterräddning. Janne Andersson och Sverige kan därmed räkna hem en riktig skrällpoäng och en drömstart på EM.

– Det är klart det var en tuff match. Mycket spring. Vi hade kanske velat ha lite mer boll och skapat lite mer. Men man får acceptera läget och matchbilden som är och jobba utifrån det. Det gjorde vi jävligt bra i dag. Vi kämpar in i sista minuten, säger Alexander Isak och fortsätter:

– Vi är jävligt nöjda med det här, säger Alexander Isak i SVT.

”Jätttebra med tanke på värmen i Spanien”

Janne Andersson jublade över spelarnas lojalitet.

– Jag är nöjd med hur vi genomför matchen. Vi mötte den här typen av motstånd i höstas och var lite naiva där. Tappade boll på fel ställe och blev sårade. Det tycker jag vi har tvättat bort i dag. Sen tycker jag att vi blir lite för låga i första halvlek. Vi flyttade runt utan att vara aggressiva i första halvan av första halvleken. Det kändes inte riktigt bra. Men det är inte så att det regnade målchanser för Spanien även om de har mycket boll, säger Janne Andersson.

– Med tanke på värmen och bortaplan i Spanien, mot den här typen av motstånd, så gör killarna som helhet en jättebra insats som jag är extremt nöjd med.

Härnäst väntar Slovakien på fredag. Seger där för Sverige och mycket talar för avancemang som i sämsta fall grupptrea.

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare


Skaffa unika Sverige-tröjan från Sportbladet – först till kvarn


Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.