Mållöst i ångestmötet mellan Växjö och Djurgården

Publicerad 2021-06-20

Glödhett bottenmöte på Visma arena.

Då fick varken Växjö eller Djurgården fira någon seger – även om det i slutändan kändes som en vunnen bortapoäng.

– I slutet är jag faktiskt glad att vi får en poäng och att de inte tar tre, säger Dif-mittfältaren Nellie Lilja.

Sällan har begreppet ”sexpoängsmatch” passat bättre än på Visma arena under söndagen.

Tabelljumbon Växjö på jakt efter sin första seger för säsongen. Mot nästjumbon Djurgården som, trots seger senast mot Eskilstuna, fortsatt får anses vara ett lag under väldigt stor press.

Att matchen dessutom spelades i rejäl småländsk sommarvärme gjorde inte det hela svalare på förhand.

Matchen? Den blev dock mållös.

Visst hade Daniela Zamora, bland annat, några halvchanser för gästerna. Och visst lyckades hemmalaget, påhejade av Växjöpublik för första gången denna säsong, tråckla sig igenom Djurgårdens fembackslinje till ett gäng chanser.

”Inställda på att gå för att vinna”

Framförallt under den andra halvleken och slutet av matchen handlade det mesta i offensiv väg om Växjö, som hade mest att förlora på en utebliven seger.

Och med just slutet i åtanke så var Djurgårdsmittfältaren Nellie Lilja sammantaget nöjd med slutresultatet 0–0.

– Väldigt viktigt att vi fortsätter hålla glappet. Så att de inte tar de tre poängen. Det är aldrig lätt att spela mot Växjö borta, säger Lilja, som dessutom påminner om att Djurgården aldrig lyckats med att just ta poäng borta mot Växjö.

Däremot menar Lilja att hon inte hade tagit blott en poäng innan avsparken.

– Absolut inte. Vi var verkligen inställda på att göra allt för att vi skulle vinna i dag. Vi tror på att vi är så pass mycket bättre än Växjö att vi ska kunna vinna.

”Så länge vi tar poäng...”

Men i takt med att värmen tog ut sin rätt och benen började tröttna så ändrades prioritetsordningen för Djurgården – till att snarare värna om en poäng än att gå för ytterligare två.

Något som innebär att formationsskiftet till 5–3–2, med segern mot Eskilstuna senast inräknad, gett fyra av sex möjliga poäng.

Vad tycker du om formationsskiftet?

– Jag tycker det fungerar bra för oss. Det hjälper oss att hålla tätt bakåt och vara kompakta. Vi är bra på att kontra på våra motståndare, som jag tycker är en av våra starkaste egenskaper.

Att taktikskiftet innebär en betydligt mindre spelförande approach från Stockholmslaget ser inte Lilja som något bekymmer.

– Så länge vi tar poäng i matcherna så spelar det ingen roll om vi har bollen tio procent eller nittio procent av matchen. Så klart man vill spela bra fotboll och äga mycket boll men samtidigt är det poängen och resultaten i tabellen som avgör om man är kvar. Just nu är detta det bästa.

Se OBOS damallsvenskan – starta ditt abonnemang här!

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.