OBOS Damallsvenskan i fotboll

Berglund: ”Chock som övergått till ilska”

Av: 

Anton Johansson

FOTBOLL

Emma Berglund, 32, hann lämna Göteborg för Rosengård innan skeppet sjönk.

Efter beskedet att Göteborg lägger ner var första reaktionen chock, som har börjat gå över till ilska.

– Jag lider med spelarna som är kvar i situationen, säger hon.

Efter en hel del om och men stod det klart att landslagsmeriterade försvararen Emma Berglund spelar i FC Rosengård framöver.

Under dagen hade hon träffat några kompisar och när hon väl öppnade telefonen möttes hon av nyheten att Göteborg lägger ner elitverksamheten.

– Det är jättekonstigt. Jag har ju långt ifrån alla detaljer kring det här, men första känslan är bara chock som börjar gå över till lite ilska, säger hon.

Hon utvecklar:

– Jag vet inte detaljerna runt det. Men ändå, det lilla jag har hört är att de har haft det på känn sedan 17 december. Samtidigt värvar man spelare och det kommer inte fram förrän nu. Ett sånt här beslut borde inte komma från en dag till en annan. Det hänger inte ihop i mina ögon att man värvar in spelare och sedan hamnar i den här situationen. Jag vet inte, det är skittråkigt. Det ser ju inte bra ut för idrotts-Sverige och damfotbollen. Speciellt när det är en klubb som precis har vunnit SM-guld. Det ska inte hända, säger hon till Sportbladet.

Emma Berglund.

Sportsligt är det ju en stor konkurrent till din nya klubb. Känns det som ett hårt slag för ligan och svensk damfotboll i stort?

– Ja, Göteborg har ju alltid haft sin väg att gå gällande sponsorer och så och det är klart att det är Bronsman (Peter, ordförande) som har varit ledande i allt det där. Att det kommer bara så här det måste han ha med att göra. Men ja, jag vet inte om du vet mer än vad jag gör men det känns konstigt, säger Berglund.

”Skyldighet att förklara”

Känns det som ett svek mot spelare och ledare i klubben? 

– Ja, på ett sätt blir det så med tanke på hur det kommer ut. Det är ingenting som har sagts till oss tidigare under året. Jag har varit i klubbar som har kämpat ekonomiskt och då har man fått höra det. Det är väl ändå någon sorts skyldighet att förklara för sina anställda, i det här fallet, hur läget ligger till och därför känns det som att det inte hänger ihop Jag vet inte om han (Bronsman )har tröttnat eller om han har fått en ekonomisk smäll. Jag vet inte, så det är svårt att uttala sig sig om det. Men när det kommer så här hux flux så känns det konstigt, säger hon.

Kritisk mot satsningen

Emma Berglund lämnade klubben under uppmärksammade former. Redan i mitten av september sa hon att hon skulle lämna efter säsongen.

Hon har tidigare framfört kritik mot klubben då hon tycker att en riktig satsning har uteblivit, och hon upplever att det har funnits förutsättningar för det.

– Det tycker jag ändå. Jag har inte trott att det ekonomiska skulle vara problemet. Inte för att jag har suttit med en megalön, det har jag verkligen inte. Men jag trodde inte att det var ekonomin som var det största skälet till att något sådant här skulle hända, säger hon.

”Det som är faran”

Rosengårds sportchef Therese Sögran var – precis som Berglund – chockad över beskedet och lider med spelare, ledare och damfotbollen i stort.

– Bronsman och Kopparberg har ju varit de som styrt klubben hela tiden och det är väl det som är faran. När klubben sitter i knät på en sponsor på det sättet. Det känns fel att göra så här. Det är den första känslan, säger hon till Sydsvenskan.

Med spelare i Göteborg som nu måste titta efter nya klubbadresser, så är det inte omöjligt att det kan bli ett tillskott i Rosengård eller andra damallsvenska klubbar.

– Vi måste såklart titta på allting, vilka spelare som blir lediga, säger Sjögran.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Therese Sjögran.
Publisert:

LÄS VIDARE

Bronsman: Jag vill inte ställa upp på det

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Emma Berglund

Kopparbergs/Göteborg FC

Fotboll