Danmark drabbat av corona inför matchen mot Sverige

Danmark har drabbats av coronaviruset inför landskampen mot Sverige.

Anfallaren Robert Skov och en ledare har testats positivt för covid-19 och skickats hem.

Ytterligare åtta spelare, förbundskaptenen och assisterande förbundskaptenen har satts i karantän.

På onsdagskvällen ska Sverige spela träningslandskamp mot Danmark på Bröndby Stadion i Köpenhamn.

Efter att Danmark har testat sin trupp vid samlingen visade det sig att Hoffenheim-spelaren Robert Skov och en ledare var smittade av coronaviruset och har varit tvungen att lämna lägret i Helsingör.

– Vi har följt Uefas protokoll och regler för coronatester, som vi har gjort vid tidigare internationella matcher. När vi fick de positiva covid-19-testerna informerades Robert Skov och en i staben och de isolerades, varefter de lämnade lägret. Det är vår bedömning att smittan inte har uppstått på samlingen, att vi har upptäckt det tidigt gör att vi bättre kan hantera det fortsatta förloppet. Alla andra tester är negativa och vi kommer att testa igen. Efter dialog med hälsovårdsmyndigheterna har vi beslutat om en försiktighetsåtgärd, där vi isolerar ett antal personer som har varit i potentiell nära kontakt med de två smittade, säger danske landslagsläkaren Morten Boesen.

Inga svenskar smittade

Den danska landslagsledningen har valt att sätta spelarna Frederik Rönnow, Yussuf Poulsen, Rasmus Falk Jensen, Pione Sisto, Anders Dreyer, Erik Sviatchenko, Alexander Scholz och Martin Braithwaite samt förbundskaptenen Kasper Hjulmand och assisterande förbundskaptenen Morten Wieghorst i karantän.

Ebbe Sand, som tar över huvudansvaret från Hjulmand, säger på dagens presskonferensen att det inte finns några planer på att ställa in matchen.

– Den ska spelas och det är viktigt. Den har sin betydelse och vi genomför den lika professionell som vilken annan match som helst och kommer att göra allt för att vinna. Även om förberedelserna är väldigt annorlunda så förhåller vi oss till situationen och gör det bästa av den, säger han.

Sveriges landslagschef Stefan Pettersson:

– Danmark gör vad de kan för att följa de åtagande de har för att matchen ska genomföras och de följer protokollet. De har gjort det så bra de kan. För oss är det ingen större skillnad, det är Danmark som har det riktigt jobbigt.

Hur känns det att matchen ska spelas under de här förutsättningarna?

– Det känns inget speciellt, vi har gjort det förut. Många spelare har gjort det i sina klubblag också så det finns ingen extra oro. Klart att det inte är roligt att det blir en sådan här situation. Men vi har varit inställda på att spela den här matchen ganska länge. 

Kallar in nya spelare

Sveriges landslagsläkare Anders Valentin känner sig inte heller orolig över situationen.

– Hela den svenska truppen testades i går negativt för covid-19 och alla mår bra. Vi känner oss helt trygga med Danmarks agerande som följer både UEFA:s protokoll och de nationella smittskyddsreglerna, säger han i en kommentar.

Danmark kommer att kalla in flera nya spelare till landslagssamlingen.

Landslagsledningen på bänken mot Sverige kommer att bestå an anfallstränaren Ebbe Sand, målvaktstränaren Lars Högh och analytikern Mounir Akhiat.

Sedan tidigare har sju danska spelare tvingats lämna återbud, på grund av coronarestriktionerna för spelarna hemmahörande i de brittiska ligorna.

Robert Skov har testats positivt för covid-19.
Robert Skov har testats positivt för covid-19.

Fler och fler röster höjs nu mot att ställa in matchen mellan Danmark och Sverige. Vad tycker du och varför? Skriv av dig nedan.

Denna chatt är stängd.

 • 10 november 202014.43

  Älskar att titta på fotboll,sport över huvud taget faktiskt. Men att spela dessa "onödiga" matcher bidrar ju kanske till att de "riktiga" matcherna inte kan genomföras. Är ju precis samma som nöjesshopping v.s livsmedelsinköp. Strunta i det ena så kanske vi får behålla det andra. Inte så mycket svårare än då faktiskt.

  Kickan
 • 10 november 202014.42

  Dax å agera för alla i samhälle.stäng krogar och köpcenter.

  Petra
 • 10 november 202014.42

  Vilket avstånd skall man ha till TV:n

  Rasmus
 • 10 november 202014.42

  Blås av....inga kommentarer behövs

  Om man inte har förstått det allvarliga i detta läge, så är man inte lämplig att leda människor....detta är ju inte något måste...lägg ner

  Lasse
 • 10 november 202013.58

  ELLER så stänger vi ner alla krogar, uteställen och större varuhus/köpcenter som inte säljer essentiella varor och gör skillnad på riktigt. Lagidrott utomhus är knappast det som driver på smittan. Men såklart lätt för de som inte är engagerade, aktiva eller intresserade av sport att ha synpunkter.....

  Johan
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.