Fotboll

Bomben: Forne supertalangen till division 1

Kallades gudagåva av Pelé

Av: 

Anton Johansson

Freddy Adu när han blev klar för grekiska Aris 2010.
Freddy Adu när han blev klar för grekiska Aris 2010.

FOTBOLL

Han var en av världens största fotbollstalanger.

Nu fortsätter Freddy Adu karriären i division 1-laget Österlen FF.

– Kul att det blir lite hype, säger sportchefen Malik Sesay.

Att Freddy Adu klassades som en stor talang är ingen överdrift.

Som 14-åring hade han en årsinkomst på 22 miljoner kronor, tippades ha ett större genomslag för Nike än Michael Jordan och kallades en gudagåva av Pelé.

Men karriären tog inte den väg folk förväntade sig.

Provspel i Manchester United 2006.
Adu hos David Letterman.

Ansluter i november

Nu, 17 år senare, är han klar för en svensk division 1-klubb. Det är storsatsande Österlen FF, baserat i samhället Skillinge strax utanför Simrishamn, som har gjort klart med amerikanen.

– Det är en profil, det kan man säga. Vi har hållit på med det här i två veckor och han känns väldigt sympatisk och professionell. Det är en härlig man som har fått möjligheten att återuppliva sin karriär. Vi kände att vi la ihop ett paket till honom som han trivs med. Han kommer i november och ska vara här i två veckor för att sedan åka tillbaka till USA och komma tillbaka i januari när träningen drar igång, säger sportchefen Malik Sesay.

Österlen FF storsatsar och siktar mot superettan. I höst tog man klivet upp till division 1 och värvningen av Adu lär leda till en ökad ”hype” kring klubben.

– Det är klart. Det är självklart att det också är en marknadsmässig grej. För mig som sportchef tycker jag det är kul att det blir lite hype. Varför inte? Vi kommer inte att vara jätteblyga och gömma oss i division 1. Vi har en målsättning klar som vi jobbar efter, säger Sesay.

”Inga fantasipengar”

Adu kommer att bo i Malmö och pendla ut till Skillinge med några andra spelare i laget. Enligt Malik Sesay så har det inte kostat klubben särskilt mycket.

– Det handlar mer om att han vill få den här chansen och återuppliva sin karriär. Han var inte alls ute efter fantasipengar.

Ni får väl hoppas att han blir den där gudagåvan som Pelé förutspådde.

– Haha, eller hur. Det hoppas jag också såklart men då har vi en spelare som är flera nivåer för bra. Men vi får se, det ska alltid avgöras på planen. Han måste hitta rätt och tränarna ska hitta hans roll, det är mycket som ska sitta på plats. Men kvaliteterna har han, det kan man inte säga annat om, säger Sesay.

”Väldigt glad”

Freddy Adu ser själv fram emot sitt nya äventyr.

”Väldigt glad att få spela igen. Skippade för många steg i det förflutna men nu får jag en chans att göra det rätt! Ett steg i taget”, skriver han på Instagram.

Adu har gjort 17 landskamper för USA:s landslag. Sist han drog på sig landslagströjan var 2011 och han har spelat för i en lång rad klubbar som Benfica och Monaco. Senast spelade han i Las Vegas Lights.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jackpot ca 5 miljoner kronor på Europatipset. Kan du hitta spikarna, skrällarna och 13 rätt? Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jag bad aldrig om allt det här”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Freddy Adu

Österlens FF