”Det liknar en Kafka-process”

Jonas Eidevall.
Jonas Eidevall.

Mot Vittsjö blev FC Rosengårds tränare Jonas Eidevall uppvisad på läktaren i samband med att han protesterade mot en straff.

Trots att domaren Sara Persson ändrade sin anmälan mot honom är Jonas Eidevall fortsatt kritisk till både hanteringen och efterspelet.

– Det liknar en Kafka-process. Jag känner mig maktlös, säger han.

Det var i samband med att Vittsjö tilldelades en straff som FC Rosengårds tränare Jonas Eidevall ifrågasatte domslutet från sidlinjen. Först försökte Eidevall få gehör för sina synpunkter hos fjärdedomaren, men det hela slutade i stället med att hemmatränaren blev uppvisad på läktaren av huvuddomaren Sara Persson.

När anmälan sedan inkom till svenska fotbollförbundets disciplinnämnd reagerade Jonas Eidevall med bestörtning.

– Det jag reagerar på är den objektiva bedömning som ska göras efteråt. Den grundar sig i att jag ska ha hånat domarteamet, och det grundar sig inte i verkligheten, sa FCR-tränaren till Sportbladet under måndagskvällen.

Nu har situationen tagit en ny vändning.

Anmälan ändrad av huvuddomaren

Under tisdagen ändrades nämligen ursprungsanmälan av Sara Persson som i ett mejl till förbundet skriver följande, vilket Fotbollskanalen var först med att återge:

"Jag har insett att anmälan inte har återgett en korrekt bild av händelsen. Den informationen som jag fick av min assisterande har misstolkats och därför har vi rättat till det. Anmälan ska vara enligt följande från min assisterande då det är hon som tar beslutet om utvisning. Jag vill därmed göra en rättelse.”, skriver Persson och fortsätter:

”Det Jonas skriver i sitt yttrande om gester och höga röster vill jag bemöta. Han gör inga gester vid tidpunkten för utvisningen. Gällande hög röst stämmer det att han inte använder en hög röst men han ger uttryck för sitt misstycke, som assisterande tydligt uppfattar som förolämpande och därmed ska han visas ut".

Jonas Eidevall är fortsatt besviken och uppgiven.

– Jag blir utvisad, jag vet inte varför, men lämnar helt utan protester för att spelet ska kunna fortgå. Dagen efter kommer anmälan, och jag blir upprörd eftersom jag inte känner igen beskrivningen överhuvudtaget. Efter att jag kollat igenom både ljud- och bildmaterial ser jag ju att min version stämmer, och jag får en känsla av obehag direkt eftersom man vill döma mig för något jag inte gjort, säger Jonas Eidevall och fortsätter:

– Det problematiska är att redogörelsen dels ändras i helhet, dels att utvisningen ligger kvar. Det påstås att jag sagt saker på ett visst sätt, vilket jag har visat är falskt. Jag vidhåller fortfarande att jag sagt att ”det är ett fruktansvärt domslut”, men inte på något sätt visat gester eller pratat med hög eller förolämpande ton.

”Liknar en Kafka-process”

Hur känner du kring hur situationen har utvecklat sig?

– Det liknar en Kafka-process. Hur ska jag någonsin kunna bevisa det som läggs mig till last? Jag hade dessutom ingen aning om att mitt yttrande skulle delas med min motpart. Om bevisen sedan ligger till grund för att den anmälande parten kan anpassa sin anmälan efter desamma… Jag vet inte, jag känner mig maktlös. I stället för att be om ursäkt så blir jag dessutom ifrågasatt för att jag inte håller saker ”internt”.

Sportbladet har varit i kontakt med domarbasen Stefan Johannesson.

Vad innebär det att anmälan ändras i efterhand?

– Egentligen ingenting. Det var mer att det skulle bli ett förtydligande från hennes sida. Hur hon har resonerat där får hon själv svara på, säger Johannesson som berättar att den här typen av ändringar inte är särskilt vanliga, att det ”uteblivna” röda kortet mest är en formalitet och att utvisningen på Eidevall ligger kvar, samt att justeringarna av Sara Persson är gjorda för att all bakgrundsfakta ska bli korrekt.

Kan ändringen påverka DN:s beslut?

– Det vet jag inte heller. Vi lägger oss aldrig i det som DN gör. Som domare gör man en rapport till DN och sedan kan den anmälda parten göra ett uttalande. Det är detta som DN sedan ska fatta sitt beslut utifrån.

Hur ser ni på de utlåtanden Eidevall gjort i media och på sociala medier?

– Jag har ingen åsikt. Jag hör vad alla parter säger, sedan är det varje människas sanning. Jag önskar att man tar det ansikte mot ansikte. Det är bättre än att gå via media. Om det är någonting man är missnöjd med det kan vi ta det på annat håll.

Vilka kan repressalierna bli för denna typ av förseelse som Eidevall är inblandad i?

– Det har jag inget svar på. Det är olika från fall till fall, och upp till DN att fatta ett beslut om, säger Stefan Johannesson.

Sportbladet har sökt domaren Sara Persson som valt att inte uttala sig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.