Fotboll

Bomben: Marek Hamsik nära Göteborg

Av: 

Erik Karlsson

Michael Wagner

Marek Hamsik.
Marek Hamsik.

FOTBOLL

Före detta Napolistjärnan Marek Hamsik, 33, är nära IFK Göteborg.

Den slovakiske landslagsikonen ska bara vara detaljer från en övergång, uppger Expressen.

Under fredagseftermiddagen skriver italienske transfergurun Fabrizio Romano att storstjärnan anländer till Sverige på måndag. Slovakiska RTVS hävdar att kontraktet med IFK Göteborg redan är klart.

Det är en riktig knallövergång som enligt uppgifter till Expressen bara ska vara detaljer från att bli verklighet.

Marek Hamsik gjorde under 12 år i Napoli 408 matcher och 100 mål för klubben i Serie A. Lägg därtill 126 landskamper för EM-klara Slovakien. Och det är just EM-spel som gör att den forna superstjärnan nu kan bli allsvensk.

Slovakiska klubben: Kom inte överens

Hamsik har sedan 2019 tillhört Dalian Professional i Kina tillsammans med Marcus Danielson och ex-blåvite Sam Larsson. Men Hamsik bröt kontraktet med klubben och hade först som plan att återvända hem till Slovan Bratislava, men den övergången gick i stöpet då Hamsik och Slovan inte kom överens om längden på kontraktet, vilket den slovakiska klubben meddelar i ett pressmeddelande.

– Vi såg chansen att få Marek Hamsik. Vi träffades också personligen, säger klubbens generaldirektör Ivan Kmotrik Jr, i en kommentar på klubbens hemsida.

Marek Hamsik – stor Napoli-profil.

Slovan erbjöd Hamsik ett avtal som sträckte sig till den 26 augusti 2021, då de sista kvalmatcherna till Europaspel spelas, vilket skulle innebära att han i så fall skulle kunna skriva på ett nytt avtal med en annan klubb från och med den 27 augusti.

– Men vi kom inte överens då Marek ville ha ett kontrakt fram till sommaren. Vi förstår och respekterar Mareks beslut, säger Ivan Kmotrik Jr.

Var lagkamrat med svenskduo

Orsaken till det brutna kontraktet i Kina är flera. Coronapandemin har försvårat resande till och från Kina för spelarna och klubbarna samt påverkat klubbarnas ekonomier negativt.

Till det har tillkommit att det kinesiska fotbollförbundet förbjudit klubbarna att ha företagsnamn i sina klubbnamn och det har minskat sponsormiljonerna.

Stjärntränaren Rafa Benitez lämnade Dalian Pro och den kinesiska svenskklubben sålde sedan även Salomon Rondon på en lånetransfer till CSKA Moskva tidigare i februari.

Det har även funnits rykten kring Sam Larsson i den kinesiska klubben eftersom han, till skillnad från Marcus Danielson, ännu inte dykt upp i Kina.

Larsson tränade tillsammans med blivande Kinaproffset Gustav Svensson för övrigt med IFK Göteborg under fredagen (duon väntar på visum innan de kan resa österut).

Korttidskontrakt

Enligt uppgift till Expressen har då IFK Göteborg seglat upp som ett sent och realistiskt alternativ när Hamsik blir näste att lämna Dalian Pro och allsvenskan är en av få ligor med öppet transferfönster.

Slovaken ska vara muntligt överens med klubben och ska enligt uppgifterna vara på väg till Göteborg för en läkarundersökning och slutförhandlingar.

EM-spelet i sommar lockar Hamsik till Sverige.

Enligt uppgifter till Sportbladet är det ett korttidskontrakt som diskuterats kring Hamsik fram till EM-slutspelet och till låg ekonomisk kostnad.

Blåvitts sportchef, Pontus Farnerud, till Sportbladet om uppgifterna:

”Inga kommentarer”, skriver han i ett sms.

Uppgift: Då skriver han på

Under fredagseftermiddagen kom ytterligare uppgifter som pekar mot att den smått osannolika värvningen ser ut att bli verklighet.

Slovakiska TV-kanalen RTVS uppger på sin Facebeooksida att kontraktet med IFK Göteborg redan skrivits under. Uppgifter som återges av flera slovakiska nyhetssajter.

En stund senare meddelade den italienske transfergurun Fabrizio Romano på Twitter:

”Efter Rafa Benitez lämnar även Marek Hamsik Dalian Yifang och kinesisk fotboll. Hamsik ansluter till Göteborg som free agent. Han kommer till Sverige på måndag och han kommer skriva på ett kontrakt som gäller till slutet av säsongen”.

Enligt vad Sportbladet erfar från källor ser Romanos uppgifter ut att stämma.

Dock är det troligt att ”slutet av säsongen” innebär när säsongen är över i de stora europeiska ligorna, det vill säga till sommaren.

Enligt Fotbollskanalens uppgifter nobbades stjärnan av andra svenska klubbar. Däribland Hammarby och AIK.

”Jag kan varken spekulera i eller kommentera alla de rykten som sprids om spelartransfers i media eller andra forum på sociala medier”, skriver AIK:s sportchef Henrik Jurelius i ett sms.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Fotboll

LÄS VIDARE

BANK: Skulle bli den mest märkvärdiga värvningen i allsvenskans hela historia!

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

IFK Göteborg

Allsvenskan i fotboll