EM i fotboll 2021

Svenska fotbollförbundets svar i frågan som upprör under EM

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

Uefa svänger i frågan om regnbågsfärgade symboler.

Svenska fotbollförbundet planerar inga manifestationer under mästerskapet, men har hela tiden haft en tydlig ståndpunkt.

– Vår självklara uppfattning är att vi står för allas lika värde, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

EM avgörs för fullt på fotbollsplaner runt om i Europa. Vid sidan av matcherna pågår en annan kamp.

Den bottnar sig i protester och reaktioner mot en ny hbtq-lag i Ungern, där kvällens åttondelsfinal mellan Nederländerna och Tjeckien avgörs.

Situationen för unga hbtq-personer i Ungern har uppmärksammats under pågående fotbolls-EM med regnbågsupplysta arenor och kaptensbindlar i färgpalett.

När det tyska fotbollförbundet ville lysa upp EM-arenan Allianz Arena i regnbågsfärger i samband med matchen mellan Tyskland och Ungern satte det europeiska fotbollsförbundet Uefa dock stopp, vilket möttes av kritik både från politiker och spelare.

Svenska spelare och förbundskapten Janne Andersson har givit sin syn på frågan.

– Alla vet vad vi står för. Det ska vara jämställdhet och jag hoppas att Uefa lyssnar, sa Mikael Lustig i går.

Landslaget och Svenska fotbollförbundet är tydliga med sin ställning i frågan.

– Vår självklara uppfattning är att vi står för allas lika värde. Att vi tar ställning för allas lika värde, för Hbtq-frågan har vi bland annat gjort det med Sportbladet i Pridetåget där jag själv deltar, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand och fortsätter:

– För mig handlar det om att alla människors lika värde på så sätt står över politiken. Men vi ser också att frågor som rör mänskliga rättigheter i allra högsta grad är föremål för politiska diskussioner på många håll och sorgligt nog något som inte respekteras i vissa länder.

– Jag stödjer fullt ut Manuel Neuer som bär den regnbågsfärgade kaptensbindeln. Jag tycker att det är viktigt att ta ställning, manifestera och protestera för mänskliga rättigheter samtidigt som det inte alltid är helt okomplicerat att hantera olika politikers och länders utspel.

Uefa har motiverat sitt beslut med att organisationen är politiskt och religiöst neutral, men har också gjort någon form av ställningstagande då loggan, enligt SVT, färgats i regnbågens palett. Och under söndagen meddelade Uefa på Twitter att man meddelat det Ungerska fotbollförbundet att regnbågsfärgade symboler inte är politiska och tillåtna på läktarplats.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Bank: Är det verkligen så här en svensk folkrörelse ska göra?

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM i fotboll 2021

Herrlandslaget i fotboll

Fotbolls-EM

Fotboll