Buffon firar 20 med stil – mot Sverige

Foto: TT
FOTBOLL

FLORENS. Gianluigi Buffon siktar mot sitt sista mästerskap, men tar inte ut någon seger i förskott inför matcherna mot Sverige.

– Deras sätt att spela gör mig rädd. De gör det man kan vänta sig, men de gör det bra, säger Buffon om det svenska motståndet till tv-kanalen Rai.

Nationalikonen och målvaktsinstitutionen Gianluigi Buffon firar 20 år i landslaget med stil. Det var den 29 oktober 1997 som den då 19-årige Buffon gjorde debut för Italien och inte i vilken match som helst. Cesare Maldinis landslag skulle möta Ryssland i playoff inför VM 1998 – den senaste gången italienarna behövt playoff-spela till en stor turnering – och dåvarande målvakten Gianluca Pagliuca var skadad.

Respekt för Sverige

Buffon, som blev Italiens yngste målvakt sedan andra världskriget, släppte bara in ett mål i dubbelmötet och Italien tog sig, som vanligt, till VM.

Tjugo år senare är det Sverige som står på andra sidan, inför vad som är tänkt att bli Buffons sista stora mästerskap. Och han uttrycker en hel del respekt för motståndaren i en intervju med tv-kanalen Rai.

– Deras metod och sätt att spela gör mig rädd. De gör det man kan vänta sig, men de gör det bra. Om man spelar okej mot de här lagen förlorar man, spelar man bra blir det oavgjort. Man måste göra en riktigt bra match också individuellt för att vinna, säger Buffon, som medger att han blivit lite mindre kaxig med åren:

– Hade det varit för tjugo år sedan hade jag sagt att vi redan var i VM. Nu säger jag: ”Vi jobbar på att ta oss dit”.

”Var en jättebesvikelse”

På den eviga frågan om Sveriges 2–2-match mot Danmark, som tog de båda lagen vidare ur gruppspelet på Italiens bekostnad i EM 2004, svarar Buffon:

– Tiden går. Det är klart att det var hårt att lämna EM på det sättet, det var en jättebesvikelse, men om vi spelat bättre tidigare hade vi aldrig haft den situationen.

ARTIKELN HANDLAR OM