Firade som Messi i derbyt – framkallade planstormning

Foto: PHILIPPE DESMAZES / AFP
FOTBOLL

I går kväll krossade Lyon rivalen Saint Etienne med 5–0, men segern kantades av skandalscener.

Lyonanfallaren Nabil Fekirs målfirande orsakade nämligen planstormning.

– Jag ångrar inte gesten, sa Fekir efter matchen.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / AFP

Gårdagens Rhône-derby mellan Saint Etienne och Olympique Lyonnais utmynnade i heta scener. Gästande Lyon var helt överlägsna, gjorde fyra mål samtidigt som Saint Etiennes Leo Lacroix blev utvisad, och gick mot segern. I matchens slutskede satte Nabil Fekir även 0–5 och punkterade matchen.

Men sättet som Fekir valde att fira på ledde till kaos. Lyonanfallaren – som med sina elva mål delar andraplatsen i den franska skytteligan – valde nämligen att slita av sig tröjan och hålla upp den mot hemmasupportrarna.

Tidigare har även Lionel Messi firat så när han avgjorde El Clásico i april. Därefter har bland annat Cristiano Ronaldo gjort samma sak, han i sin tur i den spanska supercup-versionen av El Clásico i augusti, medan Mauro Icardi efterliknade firandet i Milanoderbyt förra månaden.

Men de gröna fansen uppskattade inte gesten. De tog nämligen Fekirs firande som en provokation och stormade planen.

”Adderade lite krydda”

Tumulten ledde till att matchen avbröts medan polis och säkerhetspersonal flödade till planen för att lugna situationen. Matchen lyckades till slut spelas klart inför nästintill tomma läktare.

Efter matchen fick Fekir – som fick gult kort för firandet – kommentera händelsen. Men ångrade sig inte.

– Det var en gest de inte gillade. Jag firade så, men det fanns ingen baktanke, ingen illvilja, sa Fekir till franska tv-kanalen Canal+ och tillade:

– Det kanske inte var det rätta draget när det stod 5–0, men det är fortfarande fotboll. Det var lite upprört, det adderade lite krydda. Reaktionen var onödig.

Denna läktarincident var inte den första som involverat fransk fotboll de senaste veckorna. I torsdags blev Olympique Marseilles Patrice Evra utvisad innan deras Europa League-match mot portugisiska Guimarães ens hade börjat efter att han kungfu-sparkat en supporter under uppvärmningen.

Bara två veckor tidigare var det Lyon som var involverat i ett supporterbråk med spelare, även det i Europa League, mot Everton.

ARTIKELN HANDLAR OM