Sveriges ”turdomare” dömer playoff-dramat

Foto: Manu Fernandez / TT / NTB Scanpix
Cüneyt Çakir dömde bland andra Italien i EM 2016.
FOTBOLL

Sverige har aldrig förlorat en avgörande kvalmatch när Cüneyt Çakir hållit i visselpipan.

Nu dömer turken det första playoff-mötet med Italien på fredag.

På fredag spelas det första playoff-mötet av två mellan Sverige och Italien på Friends Arena.

Och trots att Blågult har historiken emot sig – Sverige har inte vunnit något av de fem senaste mötena – kommer nu något som skulle kunna kallas som ett gott omen.

Uefa har utsett turkiske Cüneyt Çakir, 40, som huvuddomare.

”Sveriges turdomare”

Samme Çakir som Sportbladet för några år sedan nämnde till ”Sveriges turdomare” i kvalsammanhang då turken dömt Blågult i två avgörande kvalmatcher som båda slutat med seger.

– Han dömde i EM, tillhör Uefas top group och är nominerad till VM. Uefa låter inte nybörjare döma avgörande matcher, det är bara ett fåtal domare som är aktuella för en match som avgör en hel grupp. Då väljer de någon som är riktigt bra. Och han är högt renommerad i branschen, sa svenske domarkollegan Stefan Johannesson till Sportbladet då.

Dömt Sverige i två kvalmatcher

2011 dömde Çakir det avgörande EM-kvalmötet med Holland som slutade i seger 3–2 efter att Sverige fått en straff med sig och några år senare höll turken i visselpipan när Sverige smet förbi Österrike (seger 2–1 på Friends Arena där gästernas Marko Arnautovic blev utvisad) och tog sig till VM-playoff mot Portugal.

– Om man kan visa på en video nu efteråt att jag skallar Elmander avsiktligt så ska jag sluta med fotboll. Det var Elmander som gick mot mig och slog mig lätt på näsan. Jag är oerhört besviken. Det är ett helt felaktigt rött kort, sa Arnautovic om Çakirs insats då.

Assisterande domare är landsmännen Bahattin Duran samt Tarik Ongun och fjärdedomare är Hüseyin Göçek.

Sveriges tre playoffdraman – så har det gått 00:48