Halmstad och Eskilstuna är klara för nedflyttning

FOTBOLL

Halmstad och AFC Eskilstuna är definitivt klart för nedflyttning.

Den halländska klubben har redan förebyggt en massflykt inför spel i Superettan nästa säsong.

– Vi har gjort klart så mycket vi kan, men man vet aldrig vad vinterns transferfönster innebär, säger Halmstads ordförande Tony Karlsson.

Foto: BILDBYRÅN

Jönköpings Södras seger hemma mot Kalmar FF innebär att allsvenska nykomlingarna Halmstad och AFC Eskilstuna åker ur direkt.

Lagen hade inte sitt allsvenska öde i egna händer längre och kunde konstatera degraderingen ”i kavaj” den här måndagskvällen.

Spel i Superettan ser inte ut att bli någon dramatisk förändring för Halmstads spelartrupp.

Halmstad har ett ungt inspelat lag, snittåldern är så låg som 21,69 år och huvudtränaren Igor Krulj är blott 29 år.

– Tränarna blir kvar och vi har ett 20-tal spelare på kontrakt, så det känns relativt stabilt. Sedan kommer det ändå så klart bli några justeringar, säger Tony Karlsson.

Tappar förstemålvakten

Hyllade målvaktstalangen Isak Pettersson har tackat nej till ett nytt kontraktserbjudande och går vidare i karriären, 20-åringen är aktuell för flera andra allsvenska klubbar och framförallt IFK Norrköping har ryktats om vara ett troligt alternativ.

Finske anfallaren Nikolai Alho hade kontrakt även över nästa säsong, men spelaren och klubben har kommit överens om att bryta kontraktet vid årsskiftet efter att förväntningarna inte har uppfyllts.

I somras såldes bland andra Sead Haksabanovic och Ivan Pekalski till West Ham respektive Oxford United, den förstnämnde för en övergångssumma runt 30 miljoner kronor enligt uppgifter.

Sommarvärvningen Johan Oremo ser ut att vara tillbaka efter sin korsbandsskada till nästa säsong, däremot är framtiden mer osäker för knäskadade mittfältslöftet Alexander Arvidsson.

De spelare med utgående kontrakt är norske anfallaren Alexander Ruud Tveter samt försvararna Adnan Kojic och Marcus Johansson.

Investerar för framtiden

– Vi gör ett långsiktigt arbete, vi vill jobba med längre kontrakt och yngre förmågor. Vår målsättning är att bli bäst i Sverige miljömässigt för spelare som vill utvecklas, det är där vi investerar pengar, säger Tony Karlsson.

– Vi har en stark grupp födda 99 som är på väg in i A-laget, bakom dem finns ett hoppingivande gäng födda 01 där några sticker ut.

Halmstad har tidigare spelat i Superettan säsongerna 2012 och 2016, då sejourerna i näst högsta serien alltså blev ettåriga.

Två omgångar återstår av allsvenskan 2017.

– Spelarna är självklart ganska ledsna. De gjorde allt för att vi skulle stanna kvar i allsvenskan. Men i sport är det någon som vinner och någon som förlorar. Den här gången är det vi som är förlorare, säger Eskilstunas ordförande Alex Ryssholm.

De har vunnit SM-guld på 2010-talet 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM