Engelska VM-rädslan: ”Ryska spionattacker”

Foto: DYLAN MARTINEZ / X00177
England fruktar spionattacker i Ryssland under VM
FOTBOLL

Så gott som klara för VM i Ryssland 2018.

Nu fruktar det engelska fotbollsförbundet (FA) ryska spionattacker under mästerskapet för att avslöja skador, taktik och laguppställningar.

”En utredning pågår fortfarande”, skriver Fifa i ett uttalande.

England är på god väg att kvalificera sig till fotbolls-VM i Ryssland.

Efter 2–1-segern hemma mot Slovakien under den senaste landslagssamlingen behöver England bara en poäng till för att säkra en VM-plats.

Och nu förbereder sig fotbollsförbundet för mästerskapet även ur säkerhetssynpunkt.

Startelvan kan läcka

Enligt flera engelska medier, däribland BBC, fruktar det engelska fotbollsförbundet (FA) att landslaget ska utsättas för ryska spionattacker under VM-slutspelet.

Bland annat skulle information om skador, taktiska upplägg och tänkta startelvor kunna läcka ut.

”Fifa har informerat det engelska fotbollsförbundet om att organisationen jobbar kontinuerligt och hårt för att hindra dataintrång – speciellt efter Fancy Bears-hackningen. Den händelsen granskas nu på djuper och om Fifa på något sätt blivit skadat”, skriver Fifa i ett uttalande.

Kommit över hemliga dokument

Fancy Bears har under det senaste året stått för en rad avslöjanden efter att ha kommit över hemliga dokument om till exempel sjukjournaler och spelare som fått medicinska tillstånd att använda dopningsklassad medicin.

”En utredning pågår fortfarande. När det gäller datasäkerhet i allmänhet till Fifa hjälp av en tredje part. Det är av den anledningen Fifa inte kan tillhandahålla några datasäkerhetsråd till en annan tredje part”, skriver Fifa.