KFF:s poängräddare hyllar Bergstrand

FOTBOLL

BORÅS. ”Nanne-kraften” är stark i Kalmar.

Efter slutsekundsdramatik mot Elfsborg hyllas Nanne Bergstrand av spelarna.
– Han har en väldigt tydlig och klar spelidé, alla vet vad de ska göra, säger poängräddaren Philip Hellquist.

Bara åtta poäng under vårsäsongen, och Kalmar såg ut att vara ute på en språngmarsch mot superettan. In med nygamle Nanne Bergstrand, och efter tre inledande förluster verkar Kalmartränaren nu ha fått full ordning på sitt lag.
– Han är väldigt trygg och säker som coach. Han har fått spelarna att samarbeta på ett bra sätt. Efter alla segrarna så är det ett jäkla go i laget nu, alla har ett starkt självförtroende, säger Philip Hellquist.

Värvades i somras

Den förre djurgårdaren kom sent in under sommarfönstret, men gjorde mot Elfsborg sitt tredje, och bästa inhopp.

– Jag kom till Kalmar direkt från semestern, så jag fick ett bakslag efter två matcher. Men nu är jag tillbaka. Det blir bättre och bättre.

Hellquist byttes in med drygt en kvart kvar. Han fick se Per Frick brösta in 2-1, men Kalmar fick ändå sista ordet när inhopparen nickade in 2-2 i den 90:e minuten. Viktigt mål för Kalmar, och viktigt mål för Hellquist vars kontrakt bara sträcker sig säsongen ut.

– Känns skönt att göra mål förstås. Framtiden? Vi får se, just nu fokuserar jag bara på Kalmar.
I somras lämnade han den österrikiska ligan efter två och ett halvt år. Var först på träningsläger med serbiska Röda Stjärnan, gjorde sen en läkarundersökning med ett polsk lag, men fastnade ändå till slut för trygga Kalmar.
– Det kändes inte helt rätt med Serbien och Polen. Så hörde jag om Kalmars intresse och kände att det vore skönt att komma hem till Sverige där jag vet hur allting fungerar.

Nanne: Skapas en relation

Han kom hem till ett KFF där Nanne Bergstrand med hjälp av nyförvärv och lagarbete börjat bygga upp klubben igen. Efter de tre inledande förlusterna är det bara genomklappningen mot Malmö FF (0-6) som är plumpen i protokollet i sommar. I övrigt har hans lag vunnit sex och spelat en oavgjord på de åtta senaste matcherna.
– Spelarna har varit ihop ett tag och då skapas det en relation. Deras samarbete är mycket bättre nu. Fotbollen i dag är en mer och mer individuell idrott, och då måste vi tränare se till att spelarna förstår att samarbete är det som ger resultat. Genom det kommer de att bli bättre fotbollsspelare och också komma dit de vill, säger Bergstrand.

Foto: J RGEN JARNBERGER / BILDBYR N
FAKTA

Matchens fem bästa:

Simon Lundevall, mf, Elfsborg 

Ligger bakom det mesta framåt. Snabb och dribblingssäker.

Melker Hallberg, mf, Kalmar

Styr Kalmars offensiv. Kunde vara ett steg mer självisk.

Erton Fejzullahu, anf, Kalmar

Bra bollmottagare, sätter medspelarna i fina lägen. Skjuta mer?

Issam Jebali, anf, Elfsborg

Bättre i andra. Kan ännu bättre, men ligger bakom 2-1-målet.

David Olsson, mv, Elfsborg

Fin debut av Elfsborgsmålvakten. Chanslös på målen, men visar inga nerver.

Domare: Magnus Lindgren

Matchen:

Det blev heldramatiskt i slutminuterna när Elfsborg först gjorde 2-1 (Per Frick) innan Philip Hellquist kunde kvittera på stopptid. Fint inhopp av nyförvärvet. I övrigt ingen höjdarmatch, många felpassningar och individuella misstag. En poäng till båda lagen, ingen som direkt gynnade något av dem.

Jury: Henrik Lundgren, Borås Arena