Ekdal om Zlatan: Jag var tuff och kaxig tillbaka

Albin Ekdal är kritisk till hur Zlatan Ibrahimovic har hanterats i landslaget.

När Sverige floppade i EM i Frankrike byggdes laget kring världsstjärnan.

– Hans gestikulerande och vassa kommentarer sänkte vissa spelares självförtroende, det har jag sett många gånger och det gynnar sällan laget i slutändan, säger den 30-årige mittfältaren.

EM i Frankrike 2016 var det första fotbollsmästerskapet för Albin Ekdal.

Det slutade med en stor besvikelse för Sverige med en poäng i gruppspelet och endast ett mål framåt, som dessutom var ett självmål.

Zlatan Ibrahimovic som då tillhörde Paris Saint-Germain var spelaren som förbundskaptenen Erik Hamrén litade till.

– Zlatan var den stora stjärnan, det var han som skulle göra det, leda Sverige genom ur och skur. Förbundskapten Erik Hamrén hade gett honom taktpinnen, vi andra skulle förlita oss på Zlatan. Vårt lag bestod av en världsstjärna och tio hyfsade lirare runt om som skulle hjälpa honom att dominera, den taktiken höll inte. Att Zlatan skulle ha bollen så mycket som möjligt var alla överens om, det är rimligt när man har en spelare av den kalibern i laget. Men att förlita sig på en enda man och därmed undermedvetet glida från sitt eget ansvar fungerar inte i fotbollen och inte heller i någon annan lagsport för den delen. Ingen kom upp i nivå, eller fick ut sin maximala kapacitet, säger Albin Ekdal i Sommar i P1.

Jubel under kvalet till EM 2016.
Jubel under kvalet till EM 2016.

Klarade inte temperamentet

I programmet som sommarpratare är han inne på att det var många runt laget som hade svårt med Zlatan.

– Efteråt har jag funderat, kanske var det så att många kring landslaget inte klarade av att hantera Zlatans krav på sin medspelare. Hans gestikulerande och vassa kommentarer sänkte vissa spelares självförtroende, det har jag sett många gånger och det gynnar sällan laget i slutändan. Förmodligen var det också många som inte kunde tackla hans enorma vinnarskalle och temperament, som trots allt har tagit honom till världens bästa klubbar och gjort honom till Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna, säger Albin Ekdal.

Testades av Zlatan

Det var också Zlatan som hade en nyckelroll på landslagssamlingen när Albin Ekdal tog plats i EM-truppen efter den omskrivna nattklubbsskadan några veckor tidigare.

– Jag bet ihop, jag fick under inga omständigheter visa att nattklubbsskadan påverkade mitt spel på planen. Jag lyckades på något sätt övertyga en tveksam Erik Hamrén om att jag skulle vara med i truppen, när jag väl fick förbundskaptenen på min sida så var det bara Zlatan kvar. Han förklarade med sitt berömda leende att jag var tvungen att stå pall en rejäl närkamp med honom innan han också kan ge grönt ljus, jag grinade illa av den närkampen men stod kvar på benen. Yes, jag ska med till EM i Frankrike, säger Albin Ekdal.

Duon möttes med sina klubblag i januari.
Duon möttes med sina klubblag i januari.

Satte hårt mot hårt

Under 2015 efter fyra säsonger i Cagliari tackade han nej till ett attraktivt erbjudande från Paris Saint-Germain på grund av oron att inte få så mycket speltid som han ville.

– Jag hade skämtat med Zlatan och bett om hjälp att fixa en klubb till mig. Min relation till honom var ganska bra efter några år tillsammans i landslaget, man måste hitta ett sätt att förhålla sig till Zlatan. Det tog lite tid för mig att knäcka koden men min taktik blev att sätta hårt mot hårt, vara tuff och kaxig tillbaka, inte gömma mig och vara blyg när han drog igång sitt tugg. Jag förklarade att jag ville byta klubb och bad honom halvt på skoj men med allvar i botten att lösa något åt mig. Med sitt breda leende mumlade han att han skulle ordna det, säger Albin Ekdal.

Zlatan och Ekdal under EM 2016.
Zlatan och Ekdal under EM 2016.

Femteplatsen i VM i Ryssland 2018 utan Zlatan Ibrahimovic i laget säger Albin Ekdal är det bästa minnet hittills i hans karriär och några av de roligaste veckorna han har upplevt.

Han beskriver det som ett sammansvetsat gäng av enbart VM-debutanter fullt med harmoni och självförtroende, alla visste vad de skulle göra samt hade tydliga roller och ansvarsområden.

Albin Ekdal är lagkapten i Sampdoria från Genua i italienska Serie A, han har också spelat för klubblagen Brommapojkarna, Juventus, Siena, Bologna, Cagliari och Hamburg.

Sommar i P1 i Sveriges Radio släpps som podd klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.