Malmöreportage

Felix Beijmo har tinat upp i Malmö FF: ”Känns bra att jag är här”

21-åringen är utlånad från Werder Bremen under hösten

Av: 

Simon Pålsson

FOTBOLL

MALMÖ. Efter noll minuters speltid i Bundesliga valde Felix Beijmo i slutet av sommaren att gå på lån till Malmö FF.

Det är ett beslut som 21-åringen själv är väldigt nöjd med.

– Det handlar om att bygga upp och få tillbaka både självförtroende och självkänsla igen, säger Felix Beijmo till Sportbladet.

Efter att ha spelat totalt 37 allsvenska matcher för Djurgården blev Felix Beijmo köpt av den tyska klubben Werder Bremen i juni förra året.

Övergångssumman på 30 miljoner kronor blev nytt försäljningsrekord för en allsvensk försvarare och från tyskt håll fanns förhoppningar om att Felix Beijmo skulle bli en ny Ludwig Augustinsson.

Men tiden i Bundesliga blev inte som någon hade tänkt sig. Felix Beijmo hamnade direkt i frysboxen och dömdes snabbt ut som en flopp av den tyska tidningen Bild.

På 34 ligaomgångar fick högerbacken noll minuters speltid och satt inte på bänken fler än sex gånger. Det gjorde att en utlåning blev ofrånkomlig.

Efter att ha sonderat terrängen på alternativ valde Felix Beijmo att skriva på för Malmö FF. Den 13 augusti presenterade klubben ett lån som sträckte sig över höstsäsongen.

– Jag visste redan 20 maj att jag skulle på lån, men väntade ändå till 13 augusti innan jag skrev på för MFF. Jag tänkte ha is i magen och vara helt säker på att jag gjorde rätt val. Jag ville inte hoppa på någonting ute i Europa som jag inte kunde lita på. Vem är tränaren där, vill han ha mig, hamnar jag på en ny bänk nu? Därför väntade jag lite längre och när MFF kom kändes det helt rätt, berättar Felix Beijmo för Sportbladet.

- Jag vill vara i en miljö där jag trivs bra, där jag kan utvecklas och där jag har en viktig roll för att hjälpa laget. Det ger mig mycket.

”Tagit hårt på både mitt självförtroende och min självkänsla”

Efter att ha varit dominant både i Brommapojkarna och i Djurgården blev den nya fotbollstillvaron i Werder Bremen lite av en chock för Felix Beijmo.

Att han varken kände sig behövd eller önskad är det som tog allra hårdast på 21-åringen. Men det är också det han försöker lära sig av inför framtiden.

– Det känns som att min karriär redan har hunnit skjuta upp som en raket och sen snabbt rasa igen. Där uppe var allting som rosor, himmel och sol. Men sen fick jag komma till verkligheten och sitta på läktaren ett år utomlands. Då kände jag mig mycket mindre värd och framför allt inte alls behövd. Det tar hårt på en.

– Det är en sån himla skillnad på livet jag haft och hade i Sverige och det i Tyskland. Då pratar jag inte om pengar, utan den mentala biten. Hur man mår i sin tillvaro i stort. Det är klart jag mådde väldigt mycket sämre i Bremen än i Djurgården senast eller vad jag gör i Malmö nu. Det har tagit hårt på både mitt självförtroende och min självkänsla. Det är två saker man inte ska underskatta i fotboll. Det är två saker som fotbollsspelare behöver ha för att kunna prestera.

För att utvecklas i hopp om att konkurrera försökte Felix Beijmo hela tiden jobba med sitt självförtroende, men det uteblivna förtroendet blev som en negativ spiral.

– Det är i stort sett omöjligt att känna sig behövd när man inte får spela. Den här branschen är väldigt speciell. Tänk dig själv att du går till jobbet varje dag, men chefen säger åt dig att du bara får sitta och kolla på. Jag kom till jobbet varje dag, fick äta frukost med alla, sen fick jag känna mig som en kon eller motståndare på träningen för att man skulle illustrera Freiburg borta. När det väl ska arbetas på riktigt, med match på helgen, fick jag inte vara med. Det är en väldigt speciell känsla som tar hårt på en, framför allt över tid.

– Det var en tuff tid, men jag försöker ta med mig någonting ifrån det. Min karriär gick spikrakt uppåt och sedan rakt neråt. Nu skulle jag vilja bygga upp den sakta men säkert med fokus på smarta val. Inte ta för stora steg, utan hela tiden successivt bli en bättre fotbollsspelare, ta bra beslut och börja bygga en fin, stabil karriär över tid.

”Inte optimalt att gå på ett lån i fem månader”

Efter att i princip spenderat ett helt år på läktaren i Tyskland har Felix Beijmo fått betydligt mer speltid i Malmö FF. Efter en lite trevande inledning har högerbacken spelat till sig förtroendet från huvudtränaren Uwe Rösler.

– De första 4-5 matcherna fick jag gå mer på vilja och kriga. Det gick okej. Efter det kände jag att energin gick ner och jag tappade lite. Jag har pratat en del med tränaren om det också, att det blev en liten dipp. Men det var normalt i mitt läge, att kroppen inte riktigt orkade med omställningen.

– Nu efter tre månader är jag på väg i rätt riktning igen. Jag tycker själv att mina senaste matcher i MFF-tröjan är mina bästa. Jag känner mig i bättre form, är mer självsäker på träning och i match.

Felix Beijmo har spelat 13 matcher under höstsäsongen och har samlat på sig 900 välbehövliga minuter på planen.

Men då det bara återstår två tävlingsmatcher av säsongen kan 21-åringens tid i Skåne snart vara över. I slutet av året går låneavtalet ut.

– Det är klart att det inte är optimalt att gå på ett lån i fem månader. Det känner egentligen alla parter i det här: jag, Malmö och Werder Bremen. Men det var det vi kunde komma överens om. Det var det som passade där och då. Sen får vi diskutera när det är slut.

– Det är svårt för mig att visa mina maximala kapacitet när det är så kort tid och det är lite synd för Malmö att de kanske inte hinner få den bästa Felix Beijmo. Men jag tycker ändå att det har fallit väl ut och att jag har kunnat bidra till laget. Det känns bra att jag är här.

Efter att ha fått fart på karriären igen gör Felix Beijmo ingen hemlighet av att det är ett alternativ att förlänga kontraktet med MFF.

– Jag är väldigt nöjd med min tid i Malmö FF och det känns som att både Uwe och Danne (Daniel Andersson, sportchef) är nöjda med vad jag har gjort här. Vi har en bra dialog och en bra relation. Vi får ta ett snack efter säsongen, men det är såklart intressant att stanna i Malmö.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmöreportage

Felix Beijmo

Malmö FF

Malmö

Bundesliga

SV Werder Bremen

Allsvenskan i fotboll