Klart: Chelsea mästare

Eriksson: ”I grund och botten mest ledsen”

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

LONDON. Trots andraplatsen i tabellen tilldelas Chelsea WSL-titeln.

Med blandade känslor tar lagkaptenen Magdalena Eriksson emot den.

– Det är bitterljuvt, säger hon till Sportbladet.

Den engelska högstaligan, Women’s Super League, kommer inte att återupptas. I stället utnämns segraren baserat på ett poäng-per-match-system. 

Det innebär att Chelsea, som egentligen låg tvåa bakom Manchester City när ligan pausades, kan addera ännu en pokal till prisskåpet. 

Rättvist, anser lagkaptenen Magdalena Eriksson.

– Ska man komma fram till någon typ av vinnare så är vi de rättmätiga. Särskilt om man tittar på de interna matcher som har spelats mellan oss i topp tre, säger Eriksson.

– Men vi hade absolut önskat att det hade skett på ett annat sätt. 

Hon har precis avslutat ett gruppsamtal med lagkamraterna. De glada tillropen var få. 

– Vi har några som ska lämna så det var en känsla av vemod. Alla hade velat fira detta på ett helt annat sätt, säger Magdalena Eriksson och tillägger:

– I grund och botten är jag mest ledsen över att vi inte fick spela färdigt. Men vi kommer se tillbaka på säsongen som någonting positivt och fortsätta på den vägen även nästa.

”Där har jag höga krav”

Att tyska Frauen-Bundesliga återupptas har Eriksson viss förståelse för. Coronaviruset har drabbat Storbritannien hårdare jämfört med Tyskland. Det ansågs helt enkelt för komplicerat och kostsamt att fortsätta WSL-säsongen. 

Däremot poängterar Eriksson att det är viktigt att det nu arbetas fram en tydlig plan så att damligan kan fortsätta växa. 

– Där har jag höga krav, och det är också anledningen till att vi har accepterat att den här säsongen ställs in, säger hon. 

– Absolut viktigast är att hitta en gemensam lösning för samtliga lag i ligan så att nästa säsong kan fullföljas på rätt sätt. Det gäller att vi arbetar hårt i sommar och exempelvis utforskar möjligheten att sända matcher på tv.

”Förlängt karriären med två år”

Ett startdatum är fortfarande inte spikat. Klart är i alla fall att det kommer krävas en gedigen försäsong för samtliga klubbar.

– Vi kommer behöva en ganska lång startsträcka för att gradvis bygga upp kropparna igen. Att köra på egen hand är ju inte samma sak som att spela med 20 andra, säger Magdalena Eriksson. 

Hur mycket saknar du fotbollen? 

– Helt enormt. Den har varit min största drivkraft i hela mitt liv, på alla områden. Jag har insett hur mycket jag verkligen älskar fotboll, det har känts som att någon dragit undan fötterna på en. Samtidigt inser man så klart att fotbollen bara är en liten del av världen. 

Kan du hitta något positivt i allt det här? 

– Haha… Personligen så är det nog att min kropp har fått vila, den var väldigt sliten efter VM förra sommaren. Min pappa säger att jag säkert har förlängt karriären med två år!

Publicerad:

LÄS VIDARE