Seriemordet – vi granskar elitfotbollen

Förbjuds att hjälpa talangklubbarna

Av: 

Patrik Brenning

Per Bohman

  • Nu spricker svensk fotboll.
  • Nästa säsong kommer den sämst placerade klubben i Superettan att få sex miljoner kronor i ekonomiskt stöd samtidigt som klubbarna i division 1 riskerar att stå helt utan.
  • Men vad är priset för miljonrullningen? Och är det värt det?

FOTBOLL

Division 1 skriker efter ytterligare resurser samtidigt som elitklubbarna snart blir dubbelt så rika.

Trots det förbjuds (!) klubbarna i allsvenskan och Superettan snart att hjälpa sin utvecklingsserie.

– Vi har tittat på möjligheten att fortsätta stötta men det blir en krock, säger Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist.

Svensk elitfotboll (Sef), med klubbarna i allsvenskan och Superettan, ger i dag ekonomiskt stöd till division 1 bland annat genom satsningen Tipselit. Men när klubbarna i högstaserierna nu blir rikare än någonsin stryps också pengaflödet nedåt.

Sef-klubbarna är från och med nästa säsong sponsrade av Unibet vilket omöjliggör direkta ekonomiska samarbeten med division 1 så länge de sponsras av Svenska spel.

– Vi har tittat på möjligheten att fortsätta stötta men det blir troligen en rättighetskrock. Vi kan inte ta en satsning som Unibet finansierar och trycka ner i en verksamhet som Svenska spel har rätten till, säger Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist.

Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll.

Enquist menar att det nu är upp till Svenska fotbollförbundet att ta ansvar för division 1:s framtid och seriens status som talangutvecklare inom svensk fotboll.

– Balansen måste hanteras och det är helt rätt resonemang att fundera över helheten inom svensk fotboll. Men de som har det övergripande ansvaret för den är förbundet och jag tror att det krävs att de tar en aktiv del tillsammans med oss och Ettanfotboll i de här frågorna. Vi har jobbat med det men nu när vi har olika sponsorer kan vi inte fortsätta på samma sätt. Jag vet att Ettanfotboll försökt få till ett eget direktavtal med Svenska spel men inte lyckats. Då återstår att få med förbundet i att hitta lösningar.

Hoppas de kommer överens

Sef säger att de erbjudit Ettanfotboll att fortsatt hjälpa till med utbildning och annat informationsutbyte. Men rent ekonomisk kompensation är genom sponsoravtalen utesluten.

– Det är direkt förbjudet att inkräkta på andras rättigheter, och vi kan därför inte som tidigare på eget bevåg skicka pengar. Vi tror på samverkan och nära relationer men eftersom avtalen skiljs åt måste Ettanfotbolls pengar komma via förbundet. Förbundet har också ett par framgångsrika år i alla fall på den sportsliga sidan så jag hoppas att Johan (Englund, ordförande Ettanfotboll) och Håkan Sjöstrand (generalsekreterare på SvFF) kan komma överens eftersom det är viktigt för hela svensk fotboll med stöd till den här typen av utveckling. Vi ska självfallet medverka i detta, men SEF kan inte längre göra det ensamma.

Ljungskile och Landskrona ligger i toppen av Division 1 södra.

Enquist och Englund ska träffas inom den närmaste framtiden för att diskutera sina vägar framåt.

– Ingen av oss har ett intresse att verka för några stängda ligor men det är ett lite nytt läge hur kopplingen ska vara till bredd- och semiprofessionell fotboll när våra klubbar utvecklas och elitfotbollen stärks. Vi har alla ett ansvar för våra egna delar men delarna är beroende av varandra och där har SvFF ju en överordnad ställning. 

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson vill inte gå in med något krisstöd till division 1-föreningarna.

– Det som görs och har gjort under ett par år är att kraftigt öka utvecklingsarbetet kring Ettanfotboll och division 1-serierna, säger Nilsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Seriemordet – vi granskar elitfotbollen

LÄS VIDARE

SMÄLL 1: Utbildningsbidraget: ”Systemet är sjukt om du frågar mig”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Seriemordet – vi granskar elitfotbollen

Division 1 fotboll

Superettan

Allsvenskan i fotboll