Förbjuds att hjälpa talangklubbarna

 • Nu spricker svensk fotboll.
 • Nästa säsong kommer den sämst placerade klubben i Superettan att få sex miljoner kronor i ekonomiskt stöd samtidigt som klubbarna i division 1 riskerar att stå helt utan.
 • Men vad är priset för miljonrullningen? Och är det värt det?

Division 1 skriker efter ytterligare resurser samtidigt som elitklubbarna snart blir dubbelt så rika.

Trots det förbjuds (!) klubbarna i allsvenskan och Superettan snart att hjälpa sin utvecklingsserie.

– Vi har tittat på möjligheten att fortsätta stötta men det blir en krock, säger Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist.

Svensk elitfotboll (Sef), med klubbarna i allsvenskan och Superettan, ger i dag ekonomiskt stöd till division 1 bland annat genom satsningen Tipselit. Men när klubbarna i högstaserierna nu blir rikare än någonsin stryps också pengaflödet nedåt.

Sef-klubbarna är från och med nästa säsong sponsrade av Unibet vilket omöjliggör direkta ekonomiska samarbeten med division 1 så länge de sponsras av Svenska spel.

– Vi har tittat på möjligheten att fortsätta stötta men det blir troligen en rättighetskrock. Vi kan inte ta en satsning som Unibet finansierar och trycka ner i en verksamhet som Svenska spel har rätten till, säger Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist.

Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll.
Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll.

Enquist menar att det nu är upp till Svenska fotbollförbundet att ta ansvar för division 1:s framtid och seriens status som talangutvecklare inom svensk fotboll.

– Balansen måste hanteras och det är helt rätt resonemang att fundera över helheten inom svensk fotboll. Men de som har det övergripande ansvaret för den är förbundet och jag tror att det krävs att de tar en aktiv del tillsammans med oss och Ettanfotboll i de här frågorna. Vi har jobbat med det men nu när vi har olika sponsorer kan vi inte fortsätta på samma sätt. Jag vet att Ettanfotboll försökt få till ett eget direktavtal med Svenska spel men inte lyckats. Då återstår att få med förbundet i att hitta lösningar.

Hoppas de kommer överens

Sef säger att de erbjudit Ettanfotboll att fortsatt hjälpa till med utbildning och annat informationsutbyte. Men rent ekonomisk kompensation är genom sponsoravtalen utesluten.

– Det är direkt förbjudet att inkräkta på andras rättigheter, och vi kan därför inte som tidigare på eget bevåg skicka pengar. Vi tror på samverkan och nära relationer men eftersom avtalen skiljs åt måste Ettanfotbolls pengar komma via förbundet. Förbundet har också ett par framgångsrika år i alla fall på den sportsliga sidan så jag hoppas att Johan (Englund, ordförande Ettanfotboll) och Håkan Sjöstrand (generalsekreterare på SvFF) kan komma överens eftersom det är viktigt för hela svensk fotboll med stöd till den här typen av utveckling. Vi ska självfallet medverka i detta, men SEF kan inte längre göra det ensamma.

Ljungskile och Landskrona ligger i toppen av Division 1 södra.
Ljungskile och Landskrona ligger i toppen av Division 1 södra.

Enquist och Englund ska träffas inom den närmaste framtiden för att diskutera sina vägar framåt.

– Ingen av oss har ett intresse att verka för några stängda ligor men det är ett lite nytt läge hur kopplingen ska vara till bredd- och semiprofessionell fotboll när våra klubbar utvecklas och elitfotbollen stärks. Vi har alla ett ansvar för våra egna delar men delarna är beroende av varandra och där har SvFF ju en överordnad ställning. 

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson vill inte gå in med något krisstöd till division 1-föreningarna.

– Det som görs och har gjort under ett par år är att kraftigt öka utvecklingsarbetet kring Ettanfotboll och division 1-serierna, säger Nilsson.

Skriv din åsikt.
Vad tycker du? Hur mår din förening? Berätta och diskutera.
Skriv inlägg

 • Div1 klubbarna verkar bygga upp en god ekonomi tack vare spelbolagen trots allt. Pratas om läggmatcher hela tiden I div1 serierna.

  Karl

 • Helt jävla sjukt! Nu är kommunistSverige igång igen!?!

  Göran Larsson

 • Avskaffa föreningsdemokratin. Låt de föreningar som kan skaffa kapital via andra intressenter få möjlighet till det. Bevarandet av föreningsdemokratin är bara ett sätt för de välbeställda att förtrycka de fattiga. Det är bara hyckleri. Men de etablerade föreningarna är skiträdda att bli omsprungna av föreningar som kan få in stort kapital. Dessutom utöka Allsvenskan till minst 18 lag helst 20. Det är ingen större skillnad mellan botten av Allsvenskan och toppen av Superettan. Lag som ÖIS, Trelleborg, GAIS, Västerås, Jönköping, Halmstad osv skulle lättare hålla sig kvar i Allsvenskan då.

  2-7 mot Bayern

 • Ta bort 51 procenten. Låt sen fotbollsföretagen AB betala "barn och ungdomsfotbollskatt" på sina förmodligen mycket höga inkomster. Pengarna ska gå till lokala och helt medlemsstyrda fotbollsföreningar. Det skulle bland annat innebära att barn, ungdomar och föräldrar slipper sälja en jävla massa olika dyra lotter, korv, restauranghäften, göra gratisarbeten och fan vet allt. Om inget intelligent görs av svensk fotbolls anhöriga, kommer den bli ännu mer nära sin definitiva avgrund.Agera Svensk Fotboll. Ni har en lång väg att gå på många områden!

  J GUSTAFSSON

 • Skall vi ha lag i europaspel behövs pengar

  Bip
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.