MFF-supportrar i tusental väntas på Parken: ”Massivt stöd”

Av: Simon Pålsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Malmö FF måste vinna borta mot FC Köpenhamn för att på egen hand ta sig till slutspel i Europa League.

På läktarplats kommer tusentals MFF-supportrar finnas på plats för att stötta laget under den känsloladdade matchen.

– Vi hade lätt kunnat sälja minst det dubbla på bortasektionen om vi hade haft möjligheten, säger Pierre Nordberg, SLO hos Malmö FF.

1 av 3 | Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Pierre Nordberg, SLO.

Kvällens match mellan Malmö FF och FC Köpenhamn i den danska huvudstaden kommer att bli en speciell tillställning av många anledningar.

På ett sportligt plan är det ett direkt avgörande möte som Malmö FF måste vinna för att säkra en plats i slutspelet. FC Köpenhamn å sin sida behöver bara undvika att förlora.

Men rivaliteten mellan Malmö FF och FC Köpenhamn sträcker sig långt bortom fotbollsplanen.

Tidigare i höstas spelade lagen mot varandra i tävlingssammanhang för första gången på 14 år. Då slutade matchen på Stadion i Malmö med ett oavgjort resultat, 1–1.

För supportrarna till Malmö FF var det ett känsloladdat möte. Det var första gången sedan våren 2005, när oskyldiga MFF-supportrar misshandlades av dansk civilpolis under en Royal League-match mot FC Köpenhamn på Parken, som man fick se sitt lag spela mot rivalen från andra sidan bron.

Nu återvänder många supportrar som stod på Parkens läktare 2005 för första gången till samma bortasektion.

Pierre Nordberg, som i rollen som Supporter Liaison Officer hos Malmö FF fungerar som länken mellan supportrarna och föreningen, är medveten om att det här är en av anledningarna till att matchen blir så speciell.

– Det är klart att historiken spelar in. Det kan man inte undgå. Historiken, närheten och den sportsliga biten är de största anledningarna till att matchen känns så stor. Vi konkurrerar ju om titeln som Skandinaviens bästa lag, säger Pierre Nordberg.

När klubbarna tillsammans med dansk polis träffats inför matchen har händelserna 2005 varit någonting som diskuterats noga.

– Polisen är medvetna om hela historien och har respekt för känslorna som finns. Det har kommunicerats tidigare, men polisen har gjort ett stort förändringsarbete kring hur man arbetar med fotbollssupportrar. Nu är det förbjudet för polisen att gå upp på läktarna och de måste ha någonting som utmärker att de är poliser.

– Jag tycker att de har varit väldigt samarbetsvilliga i den dialog vi har haft.

Närmare 3 500 MFF-supportrar kommer att stötta laget på Parken

Redan i slutet av sommaren när lottningen till Europa League-gruppspelet genomfördes förstod Malmö FF att intresset för bortamatchen mot FC Köpenhamn skulle bli enormt.

I Europa League har bortalagets supportrar rätt till 5 % av biljetterna, men efter förhandlingar mellan klubbarna fick Malmö FF loss totalt 2 400 biljetter till sina supportrar.

– Det har varit ett stort intresse. Det är svårt att uppskatta hur många som hade velat gå, men vi hade lätt kunnat sälja minst det dubbla på bortasektionen om vi hade haft möjligheten.

– När det kommer till bortamatcherna är det väl bara Chelsea, PSG och Real Madrid som kommer upp i samma nivå av intresse. Men det går inte riktigt att jämföra ändå. Det här är den största bortamatchen av väldigt många anledningar.

Samtidigt är Malmö FF, FC Köpenhamn och den danska polisen medvetna om att många MFF-supportrar i stället köpt biljetter till neutrala sektioner runt om på Parken.

Pierre Nordberg uppskattar att det totalt kommer att finnas runt 3 500 MFF-supportrar på Parken.

Däremot uppmanar han MFF:are som inte har biljett till bortasektionen att inte klä sig i bortalagets färger. Det är en uppmaning som är i enlighet med kraven som FC Köpenhamn ställer på sin publik.

– Det är inte tillåtet att ha MFF-kläder och man ska ta det lugnt med eventuellt firande. Man kan bli nekad inträde om man är bortasupporter på en hemmasektion. Det är samma regler som vi har på Stadion.

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Markus Rosenberg gör sin allra sista match i Malmö FF. I hemmamatchen mot FC Köpenhamn nickade han in kvitteringsmålet.

”Jag tror att stödet kommer att bli massivt”

På hemmaplan har Malmö FF ofta använt det starka publikstödet som en konkurrensfördel.

Men även inför kvällens match har Pierre Nordberg starka förhoppningar om att de tillresta bortasupportrarna ska kunna göra sig ordentligt hörda.

– Jag tror att stödet kommer att bli massivt. Vi har en hel kortsida och folk kommer att vara taggade. Det kommer också vara väldigt mycket engagerade supportrar som är frekventa besökare på våra matcher på plats. Dessutom är alla koncentrerade till en kortsida. Jag tror på ett fantastiskt stöd.

– Förutsättningarna påminner lite om derbyt i Helsingborg, där vi i år också hade en hel kortsida. På Olympia är det lite närmare till taket, men annars är det något liknande. Det är Mackans sista match, det gäller mycket sportsligt och det är FC Köpenhamn vi möter. Det kommer att vara väldigt taggat.

Matchen mot FC Köpenhamn blir den sista för säsongen. Spelare och ledare i Malmö FF går sedan på ledighet.

En vinst skulle inte bara innebära avancemang till slutspel i Europa League, utan skulle också vara ett värdigt avslut på Markus Rosenbergs karriär och det yttersta beviset på att Malmö FF närmat sig FC Köpenhamn längst upp i den skandinaviska hierarkin.

– Om vi vinner är det verkligen ett perfekt sätt att avsluta säsongen på, säger Pierre Nordberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN