Premier League

Hyllar Ljungberg: Det var betydligt bättre

Arsenal-legendarerna om Fredrik Ljungberg: Han har fått en sjuk spelargrupp

avPatrik Brenning

Fredrik Ljungberg fick en tung start som ny Arsenal-tränare.

Dagen efter 2-2-matchen mot Norwich tas svensken ändå i försvar av tre gamla Arsenal-legendarer.

– Grundproblemet är att truppen fortfarande är sjuk, säger Robert Pires.

En kreativ offensiv men också en läckande defensiv. Arsenal-fansen kände igen sitt gamla lag trots att Fredrik Ljungberg på söndagen hade ersatt sparkade Unai Emery på tränarbänken i 2–2-matchen mot Norwich.

Svenskens gamla lagkamrat Martin Keown hittade ändå några nya nyanser.

”När Gunners hade bollen tyckte jag mig faktiskt se en förbättring från vad vi såg under Unai Emery de senaste veckorna. De kontrollera bollinnehavet och passade runt bollen snabbare”, skriver Keown i sin kolumn hos BBC.

”Betydligt bättre”

Den gamle försvarsjätten menar att Ljungbergs ”Arsenal DNA”, som var anledningen till att svensken fick jobbet, också gav avtryck i spelarnas prestation.

”Om du tittar på egenskaperna som präglade Arsene Wengers Arsenal som jag och ’Freddie’ spelade i så ser det ut som att det är så han vill spela sin fotboll också. När de hade bollen var det definitivt betydligt bättre än det varit på senare tid men om du ändå ger bort ytor och inte krigar för bollen eller tar dig nära dina motspelare så kommer du inte vinna fotbollsmatcher.”

Foto: Stephen Pond / Getty Images Europe

Keown är en av flera som dagen efter Ljungbergs debut lägger skulden för poängtappet på spelarna snarare än den 42-årige tränaren. Patrick Vieira beskriver tränaruppdraget i Arsenal som ”ett väldigt komplicerat jobb” och Robert Pires pekar ut en spelargrupp med stora utmaningar.

– Grundproblemet är att truppen fortfarande är sjuk och Freddie, eller någon annan, måste hitta rätt medicin. Vi är svaga och stressade. När du saknar självförtroende tar du mindre ansvar och försöker färre saker på planen. Jag tycker ändå att det finns en stor potential men defensiven kräver en hel del jobb, och det vet Freddie om, säger Pires till Canal Plus enligt The Mirror.

”Måste förstå vad som krävs”

Martin Keown är samtidigt säker på att Ljungberg har möjlighet att få ordning på spelartruppen.

”Spelarna måste förstå vad som krävs när de inte har bollen, och även vara beredda att gå ut och faktiskt göra det. Freddie har ingen chans att ändra på det på en vecka, det finns ingen trollstav han bara kan vifta med och det finns en anledning att det vi sett av Arsenal så ofta den här säsongen också visade sig på söndagen. Men han var en hårt arbetande spelare själv och han kommer ha möjlighet att göra en skillnad som tränare, för att förhoppningsvis stoppa det fall laget just nu är mitt inne i.”

ARTIKELN HANDLAR OM