”Som de slängt ut ett gäng grabbar från skolgården”

Djurgården ska ta revansch mot Häcken

avFrida Fagerlund

Efter segern mot IFK Göteborg beskriver både tränare och spelare en känsla av att vara ”sämst i världen”.

– Det såg nästan ut som att de hade slängt ut ett gäng grabbar från skolgården, säger Thomas Lagerlöf.

Nu ska Djurgården se till att cementera positionen som tabelletta mot BK Häcken.

Det var en reducerad trupp som samlades på Kaknäs några dagar efter mötet med IFK Göteborg.

Fredrik Ulvestad vilade och trion Jonathan Augustinsson, Jacob Une Larsson och Oscar Pettersson avstod träning på grund av sjukdom.

Senast blev det en knapp seger mot Blåvitt. Nu väntar BK Häcken som skuggar Djurgården i tabellen, på samma poäng men med sämre målskillnad.

En repris av semifinalen i Svenska Cupen.

– Där drog de längsta strået men det hade kunnat gå åt vilket håll som helst. Sen vet vi att det är tufft att möta dem borta, säger Marcus Danielson som pausar någon sekund innan han tillägger:

– Men... Det är väl lite revanschlusta i laget nu. Även fast vi vann senast har det infunnit sig en besvikelse efter matchen över att vi presterade så dåligt som vi gjorde.

”Kände oss också som sämst i världen”

Vad var det som hände egentligen?

– De gjorde det bra utifrån sina förutsättningar men sen var vi för bekväma. Rörde oss inte tillräckligt mycket och agerade försent hela tiden. Då hamnar man snett på det och det blir svårt att göra en bra insats.

På presskonferensen efter matchen sågade Thomas Lagerlöf sin och Kim Bergstrands insats som tränare.

– I dag sitter jag här och känner att Djurgården har världens två sämsta tränare. Något har vi gjort helt galet som inte får spelarna att prestera, sa Lagerlöf.

Marcus Danielson tycker inte att känslan var befogad.

– Nej, lite väl hårt kanske haha... i så fall kände vi spelare oss också som sämst i världen. Det är allas ansvar. Vi lägger upp en matchplan tillsammans och i det här fallet lyckades vi på planen inte tillräckligt bra, säger Danielson.

”Ett gäng grabbar från skolgården”

Thomas Lagerlöf jämför djurgårdsspelarnas insats i måndags med ”ett gäng skolpojkar”.

– Det var så mycket dåligt i den matchen jämfört med mötet med Örebro, säger Lagerlöf.

– Det fanns ett visst mått av att vi sprang alldeles för lite, att de gick för långsamt. Men även principerna i spelet som vi har jobbat på i tre månader nu, ingenting fanns på plats. Det såg nästan ut som att de hade slängt ut ett gäng grabbar från skolgården.

– Vi prickade helt fel och så blir det ibland. Sedan är det starkt rent mentalt att komma tillbaka efter kvitteringen, trots att vi såg helt döda ut.

Nu ligger allt fokus på BK Häcken. Djurgården tvingas resa dit utan Aslak Fonn Witry som har en muskelbristning i vaden.

– Klart att vi saknar Aslak men så kommer det alltid vara, att vissa spelare saknas emellanåt, säger Lagerlöf.

– Det som både är jobbigt och en fördel med Häcken är att de är extremt tydliga i allt de gör. Sen är de väldigt skickliga också så man vet vad som väntar.

”Inte helt pissiga vi heller...”

Paulinho, Alexander Jeremejeff, Daleho Irandust, Ahmed Yasin... Häcken har minst sagt många alternativ framåt.

– De har extremt spetsiga offensiva spelare som skapar målchanser på ganska lite. Det är egentligen de fyra, övriga deltar ju knappt i sista tredjedelen, säger Thomas Lagerlöf.

– Samtidigt, det som imponerar mest med Häcken är deras lugn. När motståndarna gör något bra eller det inte riktigt stämmer kan de försvara och ligga lågt väldigt långa perioder utan att bli stressade.

Tränaren påminner dock om cupsemin som blev en jämn tillställning där Häckens segermål ”kom jättekonstigt i matchen”.

– Det är inte så att de har spelat fullständigt briljant fotboll. De har varit Häcken och fokuserat på de det gör bra, säger Thomas Lagerlöf.

– Men vi är också duktiga på att skapa målchanser. Vi har väl gjort fler mål än dem till och med (7–6). Så vi är inte helt pissiga vi heller.

ARTIKELN HANDLAR OM