Möt Bajens kanske störste supporter: ”Kommer alltid vara dem trogen”

Sportbladet besökte Bajenhuset på Värmdö – välkomna

Vissa dyrkar högre makter, andra kärlek.

Göran Hansson, däremot – han har fallit pladask för Hammarby.

– Jag kommer alltid att vara dem trogen, säger han.

Sportbladet besökte Bajens kanske största supporter i hans hem som förstås är en hyllning till laget från Söder.

Vi blir kungligt bemötta när vi anländer till Bajenhuset på Värmdö, som är pyntat med en stor grönvit banderoll och inramat av ett tiotal vajande Hammarbyflaggor.

Göran Hansson välkomnar vid grinden och en grön matta är framrullad. Mattan visar sig ha legat på Hammarbys träningsanläggning i Årsta innan.

– Det var en 3x25 meter stor entrématta som jag har klippt till. Bajen känner till mitt intresse och det är ofta så när de ska göra sig av med grejer, då frågar de sig själva: ”Är inte det här något som Göran skulle vilja ha?”. Och det är det ju, säger 66-åringen och skrattar.

Bakom Göran, på farstukvisten, tittar en beige katt fram, Simba 6 år, han är det senaste Bajen-tillskottet i hemmet.

– Jag behövde hjälp med att fånga råttor så jag efterlyste en katt på Facebook. En timma senare kom den gamle Hammarbyspelaren Toni Sköld och lämnade av honom. Det är så med oss bajare, vi hjälper varandra, säger Göran och öppnar dörren till huset.

”Kungen” Kennedy var på besök

Den som har höga förväntningar på Bajenhusets inre, efter att ha sett dess yttre, blir knappast besviken.

Allt i huset går i grönvitt.

Och då menar vi verkligen allt.

Dörrarna är målade i en färg som heter Hammarbygrön, i sovrummet hänger det flera tröjor än i söderlagets omklädningsrum och alla bajenemblem – det skulle ta dagar att räkna dem. Och längst inne i huset står det allra heligaste, altaret, med diverse Bajen-minnen och en bild på ”kungen” högst upp, som krona på verket.

– Kungen, alltså Kennedy, var faktiskt på besök här förra sommaren med sin familj, det var roligt. Han visste inte att det fanns människor som jag, säger Göran och skrattar.

Sportbladet får äran att slå sig ner på en pall som är gjord av gammalt virke från Söderstadion. Ur högtalarna ekar bandet Sjuttisjus låt ”Bajen vann”, och Göran dukar fram fika.

– Jag och mina vänner brukar knäcka några bira, 7,2:or, vi är ju bajare. Men jag hoppas att sockerkaka funkar, säger 66-åringen.

Göran + Bajen = Sant

Han berättar att kärleken till Bajen började, passande nog, med att han fick ett jobb på Aftonbladet, som expeditionsarbetare, i 14-årsåldern. Där frågade ”de äldre grabbarna” om han vill hänga med på fotboll och det ville han. Men han fick var runt på några arenor i Stockholm innan det sa "klick".

– Jag var på AIK, det gav mig ingenting. Sedan var jag på Djurgården, det gav mig ingenting. Men sedan kom jag till Söderstadion, och oj, det var något nytt, säger Göran och skakar på huvudet.

– Tårarna bara rann. Det starkaste minnet är när klacken skriker ”Bajen dansar” och spelarna rusar fram och står där och hoppar lite, det var euforiskt. Efter matchen fick de slita mig därifrån: ”Göran vi måste dra nu!”. Jag sa bara: ”Tyst, tyst, tyst”. Jag hittade, helt enkelt, hem i gemenskapen där.

Bajenkatten Simba rymmer

Helt plötsligt far Göran upp, han inser att innekatten Simba har lyckats smita ut och rymt ut i skogen.

– Vänta här, jag ska bara kolla runt knuten där ute! säger Göran och rusar iväg.

Efter en kort stund är han tillbaka, utan katt, men han försäkrar oss om att vi inte behöver hjälpa till att leta. Det kan han göra senare. Men det finns ett orosmoment – en svart katt vid namn Zorro.

– Sköld kom ju med två katter men den ena försvann redan första dagen. Den är inte kastrerad så han kommer jag nog tyvärr inte se röken av igen. Men det är inte bra om Simba träffar på honom, jag tror att Zorro kan ha dålig inverkan på honom, säger Göran bekymrat.

Strax därefter springer Simba och den svarta katten förbi utanför fönstret.

Vi återkommer om det.

Gjorde grönvita gardiner av ett partytält

I Bajenhuset, som är ett torp från 1800-talet, har Göran bott i elva år och det var här som samlandet av bajenprylar tog fart.

– Jag har alltid gått runt i bajenkläder, men här fanns det utrymme för att få ett större utlopp för min kärlek. Det började med att jag gick och tittade på fasaden och tänkte: ”Här kan jag sätta upp lite flaggor”, och därefter blev det en ljusslinga med grönvitt sken. Ja, sedan har det bara rullat på, förklarar han.

En grej som han är extra stolt över är de grönvita gardinerna som han har gjort själv.

– Jag hittade inte sådana som jag ville ha så jag tog ett gammalt grönvitt partytält och klippte till gardiner. Jag har fått väldigt fin respons, folk tycker att de är vackra. Det gäller att ha fantasi och det har vi i Hammarby, säger Göran med glimten i ögat.

Lagt åtskilliga femsiffriga belopp

Göran har fått mycket av sina bajengrejer från grannen, den gamle Hammarbyspelaren Mats ”Matte” Werner, som spelade 251 matcher i söderlaget på 70- och 80-talet, och även andra Bajenprofiler. Men han har också, såklart, köpt en hel del saker under årens gång.

– Jag har inte räknat på hur mycket pengar jag har lagt, men det är nog åtskilliga femsiffriga belopp, säger Göran och resonerar vidare:

– Det är sådant där som man inte törs grunna på, vad skulle man ha gjort med sitt liv? Men om jag skulle få den tanken så skulle jag inte ångra mig ändå.

Bjudit in laget till grillning

Förra sommaren firade Göran 50 år som bajare, 10 år i Bajenhuset och sin 65-årsdag med ett stort Bajengrillpartaj i trädgården. Flera hundra personer kom och tillställningen har gett mersmak.

– Jag har bjudit in hela laget till nästa sommar. Jag har en ganska stor gräsmatta här så de kan köra en träning och sedan bjuder jag på grillmat efteråt. Jag hoppas verkligen att det går vägen, säger han.

När intervjun börjar lida mot sitt slut hörs ett litet jamande från farstun, det är Bajenkatten Simba som har hittat hem igen. Göran hämtar katten och lyfter upp den i sitt knä.

– Han är en bra råttfångare och det är fint att ha lite sällskap.

Göran skrattar igen:

– Synd bara att han inte är grönvit.

Fotnot: Den svarta katten Zorro blev efter reportaget upphittad av en annan familj som sedan fick den av Göran.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.