Pa Dibba: ”Det största som hänt mig”

avPer Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Han är fostrad i Hammarby.

Men Pa Dibba hann bli 29 år innan han fick avgöra ett derby för moderklubben.

– Jag har suttit på läktaren och tänkt att en dag vill jag spela i Bajen. Det här är det största som hänt mig, säger hjälten.

Foto: Robin Lorentz-Allard

Han tog sina första stapplande fotbollssteg i Hammarbys organisation. Men Pa Dibba var aldrig bra nog att plockas upp i A-laget och försvann från klubben i sitt hjärta i över tio år.

– Jag var ju där som liten. Sedan dess har jag själv suttit på läktaren och kollat derbyn, då har jag tänkt att en dag vill jag spela i Bajen, säger han och fortsätter:

– Det har alltid varit en dröm att få avgöra ett derby.

I somras kom samtalet från Hammarby: de ville plocka hem anfallaren från exilen i Gif Sundsvall och bygga sitt anfallsspel kring den rappe djupledslöparen.

Ensam mot tre mittbackar

I derbyt mot AIK ställdes slitvargen ensam mot tre erkänt starka mittbackar. En nästan omöjlig uppgift för 29-åringen.

– Snacka om att Pa har en otacksam roll. Han blir i princip uppkäkad i varje duell. Inte för att han är dålig, utan för att han ställs mot tre motståndare. En stor eloge till Dibba som håller sig lugn och väntar på sin chans, säger lagkamraten Richard Magyar.

Trodde de kontrollerade Dibba

AIK dominerade bollinnehavet mot Bajen och Dibba fick springa, springa och springa innan det i slutet av matchen öppnades upp ytor för anfallaren.

– De tänkte nog att de hade mig under kontroll. "Vi har stoppat honom tio gånger", liksom. Men den elfte gången kom jag fri.

Dibba plockade upp ett misslyckat skott från Arnor Smarason, vände upp snabbt och placerade in segermålet 2–1 mellan benen på Oscar Linnér.

– Det var jävligt skönt att få komma fri och sätta dit den.

”Det var min dröm”

Han ser derbymålet som att en slags cirkel sluts.

– Det här är det största som har hänt mig i min karriär. Det var min dröm att få avgöra ett derby och jag lyckades uppfylla den.

Efter matchen menade somliga AIK-spelare att Hammarbys seger inte var rättvis.

– Det finns inget som heter "rättvist" i fotboll. Visst, de har bollen – men vi gör målen. Man behöver inte ha en massa boll om man ändå skapar de bästa chanserna.

Det vet Pa Dibba bättre än de flesta.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM